Interieur trein vergroot kans op letsel bij botsing

NS houdt bij het ontwerp van het interieur in treinen onvoldoende rekening met botsingen. Daardoor is de kans op letsel onder reizigers onnodig groot. Dat blijkt uit onderzoek naar het treinongeval van 21 april dit jaar in Amsterdam.

Toen botsten een Intercity en een Sprinter frontaal op elkaar. Er vielen één dode en bijna tweehonderd gewonden. Dat had lager kunnen zijn als bijvoorbeeld het materiaal van het interieur zachter was geweest in plaats van hufterproof. „Het treinverkeer is veilig, maar het kan beter”, zei voorzitter Joustra van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid gisteren. Spoorbeheerder ProRail en NS zijn onder verscherpt toezicht gesteld omdat ze zich niet aan de wettelijke veiligheidseisen hebben gehouden. Ze hanteerden een te krappe dienstregeling bij werk op het spoor. Volgens beide bedrijven is dat nu veranderd. „We plannen niet zo strak meer”, zegt ProRail-directeur Gout.