‘In gevonden tas station Bonn zat een zwaar explosief’

De politie onderzoekt de tas waarin een zwaar explosief zat, op het centraal station in Bonn, afgelopen maandag. Foto EPA / Meike Boeschemeyer

In een tas die afgelopen maandag werd gevonden op een treinstation in het Duitse Bonn, zat een gevaarlijk explosief. Dat meldt de Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) op basis van hoge overheidsbronnen.

De explosie zou vergelijkbaar zjn geweest met de aanslagen in Madrid in 2004. Toen kwamen bij explosies op meerdere locaties bij elkaar 191 mensen om het leven.

Beveiligingsonderzoekers verklaarden dat in de tas in Bonn verschillende gaspatronen, een explosief poeder, een wekker en batterijen zaten. Twee jongens van 13 en 14 jaar belden maandag de politie nadat een onbekende man de tas voor ze had neergezet. Toen ze de tas openden, troffen ze draden en andere verdachte objecten aan.

Gisteren hield de politie twee verdachten aan, maar die zijn inmiddels vrijgelaten. Beide zouden bekenden zijn in radicaal-islamitische kringen. Het Openbaar Ministerie wilde het bericht in de krant niet bevestigen noch ontkennen. Er zijn volgens het OM nog niet genoeg aanwijzingen om een terroristische achtergrond te bewijzen, en het zou nog niet duidelijk zijn wie erachter zit.

    • Anouk van Kampen