Huisartsen stemmen niet in met EPD

Een huisarts informeert een patiënt in haar praktijk en raadpleegt het elektronisch patientendossier. Foto ANP / Lex van Lieshout

De doorstart van het elektronisch patiëntendossier (EPD) heeft opnieuw met tegenslag te kampen. De achterban van de landelijke huisartsenvereniging heeft zijn bestuur teruggefloten. De leden willen niet instemmen met het akkoord dat de huisartsenvereniging over de elektronische uitwisseling van medische gegevens sloot.

Eerder bleek dat veel minder patiënten dan verwacht toestemming hebben gegeven om hun medische gegevens per 1 januari in het nieuwe systeem uit te wisselen.

Huisartsen zijn boos over de manier waarop zorgverzekeraars deelname aan het EPD willen afdwingen. Dat gebeurt via de jaarlijkse contracten die verzekeraars met huisartsen sluiten. Zonder die contracten kunnen artsen niet functioneren.

De huisartsen hebben nu instemming met het EPD uitgesteld. Eerst moeten zorgverzekeraars duidelijk maken dat zij het EPD niet verplicht gaan stellen, zo is gisteren op een ledenvergadering besloten. De koepel van zorgverzekeraars was vanmiddag nog niet bereikbaar voor commentaar.

De achterban van de huisartsenvereniging blijkt ook niet gerust op het tempo waarmee het EPD wordt ingevoerd, de veiligheid van het informatiesysteem en de mate waarin hun beroepsaansprakelijkheid in het geding is.

Patiënten moeten vooraf instemmen met gebruik gegevens

Het EPD werd vorig jaar unaniem afgeschoten door de Eerste Kamer. Hierop besloten diverse partijen, waaronder de ziekenhuizen, verzekeraars en huisartsenvereniging tot een private doorstart. De Tweede Kamer stemde daarmee in onder voorwaarde dat het EPD geen landelijk systeem zou worden en dat patiënten vooraf moeten instemmen met het gebruik van hun medische gegevens.

De initiatiefnemers van de doorstart hebben onlangs verzocht om de die laatste privacy-eis een half jaar uit te stellen. Als dat niet gebeurt verliezen de initiatiefnemers per 1 januari de toegang tot circa 95 procent van de medische dossiers.

    • Huib Modderkolk en Jeroen Wester