HSBC schikt in rechtszaak en betaalt 1,5 miljard euro

De Britse zakenbank HSBC gaat een recordbedrag van 1,5 miljard euro (1,9 miljard dollar) aan de Amerikaanse autoriteiten betalen om een rechtszaak te schikken wegens het witwassen van miljarden dollars drugsgeld van Mexicaanse drugskartels en het verlenen van financiële diensten aan landen waartegen de Verenigde Staten sancties hebben ingesteld, zoals Iran.

Dat hebben de bank en de Amerikaanse autoriteiten gisteren bekendgemaakt. Tegen de omstreden praktijken van HSBC werd enkele jaren geleden een onderzoek ingesteld. Daarbij waren onder meer het Amerikaanse ministerie van Justitie betrokken, de openbaar aanklager in Manhattan, waar HSBC ook een vestiging heeft, bankentoezichthouders en het ministerie van Financiën. Amerika heeft een reeks sancties ingesteld tegen onder meer Iran, wegens diens nucleaire programma. Volgens de VS wordt dat programma gebruikt als dekmantel om een kernbom te bouwen.

„HSBC wordt verantwoordelijk gehouden voor een aantal schokkende gevallen van falend toezicht”, zei het hoofd van het Amerikaanse ministerie van Financiën dat belast was met het onderzoek Lanny A. Breuer gisteren in een verklaring. „Nog erger, als gevolg daarvan hebben drugshandelaren honderden miljoenen dollars kunnen witwassen bij vestigingen en dochters van HSBC. Ook konden landen waartegen sancties zijn ingesteld toch nog miljoenen transacties voltooien.”

HSBC-topman Stuart Gulliver zei gisteren: „Wij nemen onze verantwoordelijkheid voor de fouten die we in het verleden hebben gemaakt. De fouten betreuren wij ten zeerste. Dat hebben we eerder gezegd en dat zeggen we nu opnieuw. HSBC is tegenwoordig een andere bank dan ten tijde van de gemaakte fouten.”

De Amerikaanse aanklager zei gisteren dat hij tevreden was met een schikking. HSBC was er in het onderzoek overigens ook van beschuldigd te hebben samengewerkt en diensten te hebben verleend aan banken uit Saoedi-Arabië waarvan bekend was dat die nauwe banden hadden met terreurgroepen.