Hoe het begon

3 miljard dollar alleen aan bioscoopkaartjes, 17 Oscars: dat na The Lord of the Rings ook The Hobbit verfilmd zou worden, stond haast buiten kijf. Toch duurde het acht jaar.

Het in de jaren zestig tot cultboek van de tegencultuur uitgegroeide Lord of the Rings werd vaker verfilmd dan The Hobbit, die het eerder tot een tekenfilm (1977), Sovjet-televisiefilm (1985) en Finse miniserie (1993) bracht.

1969: Schrijver J.R.R. Tolkien verkoopt de filmrechten van The Hobbit en The Lord of the Rings aan United Artists (UA). Die maakt later een deal met producer Saul Zaentz voor een animatiefilm van The Rings in 1978. Na een geschil krijgt Zaentz de rechten; UA behoudt distributierechten.

1996: Peter Jackson wil graag Tolkien verfilmen, Harvey Weinstein van filmbedrijf Miramax stelt voor met Lord of the Rings te beginnen: Zaentz staat bij hem in het krijt. Als Miramax maar één film durft te betalen – Jackson eist twee delen – belandt het project bij New Line Cinema. Die wil een trilogie en steekt daar 210 miljoen euro in, een grote gok.

2005: Na het monstersucces van The Lord of The Rings voeren zowel Zaentz (2004) en Jackson (2005) als de erven-Tolkien rechtszaken tegen New Line voor een groter aandeel in de winst. Alle zaken worden geschikt.

2007: Topman Bob Shaye van New Line zweert nooit meer met de ‘inhalige’ Jackson te werken: hij wil dat Sam Raimi (Spider-Man) The Hobbit regisseert. UA heeft een vetorecht en wil Jackson.

2008: Jackson, beducht voor stress en herhaling, haalt de Mexicaanse regisseur Guillermo del Toro (Pan’s Labyrinth) binnen als regisseur van The Hobbit: zelf wordt hij producent. Del Toro, bekend om zijn barokke stijl, wil ‘operatesk’ filmen, anders dan ‘realist’ Jackson.

2009: Terwijl Del Toro zich in Nieuw-Zeeland vestigt, glijdt MGM af richting bankroet. Dat legt The Hobbit lam.

Maart 2010: Del Toro vliegt na twee jaar uitstel abrupt terug naar Los Angeles. Zijn geduld is op. Del Toro zegt achteraf dat hij vertrok voordat er ,,een impasse” ontstond: met name zijn design voor de draak Smaug lag naar verluidt slecht. Warner Bros, die nu The Hobbit financiert, haalt Jackson over zelf te regisseren.

Oktober 2010: Na een conflict met acteursvakbond dreigt Jackson The Hobbit buiten Nieuw-Zeeland op te nemen. De regering van Nieuw-Zeeland, dat de productie beslist wil houden, geeft The Hobbit 25 miljoen dollar bovenop een belastingaftrek van 15 procent.

21 maart 2011: Begin van de opnames.

Juni 2012: Na 266 draaidagen is het project klaar: exact zoveel dagen als de Lord of The Rings-trilogie. Op 30 juli kondigen Jackson en Warner Bros aan dat het tweeluik een trilogie wordt.