Het jaar volgens Google: Whitney, Baumgartner, Epke en #SOPA

Baumgartners sprong.
Baumgartners sprong.

De dood van Whitney Houston, de sprong van Baumgartner, de strijd om het Witte Huis, het ongeluk van Friso, het drama van Sandy, de hype van Gangnam Style en het goud van Epke Zonderland. Dit is - volgens Googles Zeitgeist - het jaar 2012, samengevat in de zoektermen die we gebruikten.

Die Zeitgeist, de jaarlijkse round-up van Google waarin de meest gezochte zoektermen in een overzicht worden gezet om de tijdgeest te vatten, is ook dit jaar weer omvangrijk. In tabelletjes komen de meest gezochte personen voor, de afbeeldingen en de evenementen, maar ook de films, de gadgets, de politieke partijen, de atleten en de artiesten.

Samengeknepen tot 2 minuten en 46 seconden komen ze tot deze samenvatting van het internetjaar, ondersteund door het nummer ‘All I Want’ van Kodaline (hier op Spotify):

Wereldwijd: Whitney Houston, One Direction, The Hunger Games en de iPad

Het complete overzicht is vele malen omvangrijker dan dat filmpje. Een overzicht van de ‘winnaars’ per categorie, met daarbij de verklaring voor het feit dat mensen er in grote getale naar zochten:

 • Zoektermen in het algemeen: Whitney Houston, de zangeres die op 11 februari van dit jaar overleed;
 • Afbeeldingen: One Direction, de Brits-Ierse boyband die in 2010 meedeed aan het programma X Factor en dit jaar enorm populair werd, vooral onder jonge meisjes;
 • Sporters: Jeremy Lin, de 24-jarige Amerikaanse besketballer die begin dit jaar vanuit het niets een superster werd door The New York Knicks aan een lange rij overwinningen te helpen en daarna voor veel geld werd overgenomen door de Houston Rockets;
 • Gebeurtenissen: Sandy, de superstorm die eind oktober de Amerikaanse noordkust trof;
 • Personen: Whitney Houston, zie hierboven. Op twee: Kate Middleton, die dit jaar met Prince William trouwde en zwanger werd en op zeven Felix Baumgartner;
 • Films: The Hunger Games, de populaire verfilming van de boeken - het eerste deel kwam dit jaar in de bioscoop, de andere delen volgen de komende jaren;
 • Televisieprogramma’s: BBB12, de Braziliaanse versie van Big Brother, het televisieprogramma dat in 1997 bedacht werd door John de Mol. In Brazilië was dit jaar van januari t/m eind maart het twaalfde seizoen te zien, elke dag om 22.00 uur;
 • Artiesten: Whitney Houston, zie hierboven. Op twee: Michael Clarke Duncan, die de ‘reus’ speelde in The Green Mile en dit jaar overleed;
 • Consumentenelectronica: de iPad 3 die begin dit jaar werd aangekondigd (en die volgens Apple niet iPad 3, maar The New iPad heette);
 • Vliegtuigmaatschappijen: Southwest Airlines, een Amerikaanse low-cost maatschappij;
 • Google+ Hashtag: #SOPA, de omstreden wet die intellectueel eigendom zou moeten beschermen maar die in januari onder vuur kwam te liggen omdat het de internetvrijheid zou inperken. SOPA redde het uiteindelijk niet.

Nog een keer dé hit van Whitney Houston, de zangeres die dit jaar overleed en wereldwijd de meest gebruikte zoekterm van het jaar bij Google was:

De trailer van The Hunger Games, meest gezocht in de categorie film:

Onze fotoserie van Sandy (meest gezochte ‘gebeurtenis’ bij Google) en New York:

Nederland: Stemwijzer, Friso, Gangnam Style en Epke

Daar houdt het nog niet mee op. Ook de Nederlandse afdeling van Google heeft categorieën samengesteld. Zij zijn nog enthousiaster met de lijstjes bezig geweest (maar liefst 26 categorieën), dus hier een selectie:

 • Zoektermen in het algemeen: Stemwijzer, de website die wederom veel Nederlanders aan een stemadvies voor de Tweede Kamerverkiezingen hielp;
 • Mensen: Friso, die in februari een ski-ongeluk kreeg en in coma raakte;
 • Liedjes: Gangnam Style, de hit van PSY met de clip die de meest bekeken video op YouTube ooit werd;
 • Televisieprogramma’s: Voetbal International, het voetbalpraatprogramma van RTL7 dat elke werkdag uitgezonden wordt;
 • Voetbalclubs: Ajax, dat kampioen werd;
 • Binnenlandse Olympiërs: Epke Zonderland, de turner die goud won aan de rekstok op de Spelen in Londen;
 • Politieke partijen: niet de grote winnaars bij de verkiezingen VVD en PvdA werden het meest gezocht, maar de SP. De meest gezochte politicus was Geert Wilders.

Daar is ie weer; Gangnam Style, meest gezocht door Nederlanders in de categorie liedjes:

De oefening van Epke waar we allemaal bij gingen staan:

Ook leuk: afgaande op de zoekopdrachten die met ‘wat is’ begonnen, werd ‘wat is nivelleren?’ het meest ingetypt. Wat daarnaast vaak werd opgezocht, is ‘wat is forensentaks’, ‘wat is SOPA’, ‘wat is Instagram’ en ‘wat is buitenspel’.

Twitter: Obama’s supertweet en veel Amerikaanse toestanden

Twitter kwam gisteren met een eigen terugblik op het jaar, waarin de populairste tweets en hashtags zijn opgenomen. De meeste retweets (817.000!) gingen naar de tweet waarin Obama na de verkiezingsnacht zijn overwinning opeiste. ‘Four more years’, tweette hij, en hij zette er een foto bij van een omhelzing met Michelle.

Daarnaast populair: de tweet waarin Justin Bieber reageert op de dood van een zesjarig meisje dat groot fan van hem was (220.000 retweets). Veelbesproken (“veelbetwitterde”) evenementen waren de Olympische Spelen, de Amerikaanse verkiezingen en de MTV Video Music Awards.

De lijst met populaire hashtags en andere ‘trends’ is grotendeels Amerikaans, met #teaparty en veel andere politiek van over de zee, sporttermen als #nfl (de football league daar) en #nascar (autosport in de VS) en televisieprogramma’s Family Guy en American Dad. Op het gebied van eten en drinken werd er veel getweet over IHOP (een Amerikaanse ontbijtketen) en Starbucks (koffie, ja).