Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

‘Herstel Chavez na delicate operatie zal ingewikkeld zijn’

Hugo Chavez is met succes geopereerd, maar zijn herstel zal “ingewikkeld” zijn. Dat zei de Venezolaanse vicepresident Nicolas Maduro vanavond. Hij riep de Venezolanen op voor hun president te bidden.

Chavez in juli dit jaar met in zijn handen twee wapens van verzetsstrijder Simon Bolivar. Foto AP / Fernando Llano

Hugo Chavez is met succes geopereerd, maar zijn herstel zal “ingewikkeld” zijn. Dat zei de Venezolaanse vicepresident Nicolas Maduro vanavond. Hij riep de Venezolanen op voor hun president te bidden.

Maduro, die gisteren door Chavez zijn gedroomde opvolger werd genoemd, zei dat Chavez een “delicate” operatie heeft ondergaan en dat de president veel tijd nodig zal hebben om volledig te herstellen. Maduro zei dat Venezuela “meer verenigd is dan ooit” en dat de loyaliteit van het volk aan Chavez groot is.

Chavez was vorige week nog maar net een paar dagen terug van een medische behandeling in Cuba of hij liet van het weekend weten dat hij opnieuw terug moest naar Havana voor een operatie. Artsen hadden opnieuw kwaadaardige cellen gevonden in dezelfde gebieden als waar de vorige keren tumoren opdoken. In 2011 werd voor de eerste keer kanker bij hem geconstateerd aan zijn heup en bekken. Behalve een operatie kreeg hij chemotherapie en bestraling.

De slechte gezondheidstoestand van de president leidde tot enige politieke onrust in het land. De 58-jarige Chavez werd in oktober herkozen en wordt als alles goed gaat in januari opnieuw ingezworen voor een zesjarige termijn. Mocht de president onverhoopt overlijden dan schrijft de grondwet voor dat er binnen dertig dagen nieuwe verkiezingen moeten plaatsvinden.