'Heel speciaal om zo dichtbij te komen'

Televisiemaker Art Rooijakkers (Wie is de Mol?) was diep onder de indruk van de documentaire De regels van Matthijs.

AMSTERDAM - Art Rooijakkers (Geldrop, 29 augustus 1976) is een Nederlands televisiepresentator, portret, televisie, presentatie, presentator, Dijkstra bv

„Ik kan nooit kiezen. Dus een favoriete film, boek, of nummer heb ik niet. Maar ik heb wel vaak een tijdelijke favoriet. De afgelopen tijd is dat de documentaire De regels van Matthijs (2012) geweest. De maker, Marc Schmidt, filmt zijn jeugdvriend Matthijs, een autistische man die zich zo goed en zo kwaad als het gaat staande probeert te houden in zijn eigen wereld, en gedeeltelijk ook onze wereld. Zijn wereld is zo klein dat zijn eigen huis zijn universum is, zijn veilige plek. Daaromheen is een heel groot ander universum waar hij het liefst zo weinig mogelijk mee te maken heeft.

„Matthijs is bezig met een soort eeuwigdurend project om zijn badkamer een upgrade te geven. Nou ben ik niet autistisch, maar ik herkende wel de wanhoop die je kan krijgen als je gaat klussen. Ik ben zelf buitengewoon onhandig. Voor mij leken zijn ideeën allemaal vrij plausibel, dus in eerste instantie heb je als kijker niet door dat het een soort project zonder einde is, want hij blijft maar bezig.

„In het begin zit een scène waarin de filmmaker blijkbaar heeft gevraagd aan Matthijs om in de lens van de camera te kijken, maar je ziet zijn ogen de hele tijd een beetje wegschieten, want hij vindt dat heel moeilijk. ‘Het lijkt wel alsof ik in een ravijn kijk’, zegt hij. In die scène zie je goed zijn kwetsbaarheid, verdriet en vertwijfeling. Het is heel bijzonder dat je zó dichtbij kunt komen, dat maakt deze documentaire zo aangrijpend.

„Ik woon zelf in Amsterdam en hoor weleens over huisuitzettingen van mensen met totaal vervuilde huizen, of met een enorme verzameldrift. Dat zijn, om het oneerbiedig te zeggen, de gekkies die bij een grote stad horen. Maar dat daar dus een hele wereld achter verscholen gaat en een heel persoonlijk verhaal, en verdriet en motivatie achterzit, daar stond ik niet zo erg bij stil.”

Art Rooijakkers presenteert Wie is de Mol? Op 3 januari start een nieuwe reeks op Ned. 1.

    • Kris Derks