‘Gezondheid Mandela gaat vooruit’

Archieffoto van Mandela uit 2003. Foto AFP / Anna Zieminski

De gezondheidstoestand van Nelson Mandela is de afgelopen 24 uur vooruitgegaan. Dat heeft het kantoor van president Jacob Zuma vanmiddag gemeld. Mandela werd dit weekend in het ziekenhuis opgenomen vanwege een longontsteking.

In de verklaring staat dat Mandela’s doktoren blij zijn met hoe de oud-president van Zuid-Afrika op de behandeling van de longontsteking reageert. De verklaring geeft geen verdere details over Mandela’s gezondheid.

Mandela werd afgelopen zaterdag opgenomen in een militair ziekenhuis in Pretoria om zijn gezondheid “te testen”. Gisteren werd bekend dat hij longontsteking heeft opgelopen. De berichten doen de vrees in Zuid-Afrika groeien dat het overlijden van de 94-jarige ‘Madiba’ dichtbij is.

Mandela heeft al eerder te kampen gehad met longproblemen. In 1988, toen hij nog gevangen zat, liep Mandela tuberculose op. Hoewel de ziekte volgens artsen geen blijvende schade aanrichtte, kunnen mensen die tuberculose hebben opgelopen later alsnog problemen ondervinden.

Iedere flard informatie is nieuws in Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika klampt iedereen zich vast aan elke flard informatie, schrijft onze correspondent Elles van Gelder vanmiddag in NRC Handelsblad. Maar de informatiestroom is beter georganiseerd dan in januari 2011, toen er paniek uitbrak toen hij op Twitter werd doodverklaard:

Destijds was er verwarring over wie de bevolking moest inlichten over Mandela’s gezondheid; de Nelson Mandela Foundation, die zijn belangen behartigt, of de regering. Het leidde tot een stroom aan roddels.

Aan de onduidelijkheid over de informatievoorziening is nu een einde gekomen, maar de vraag is hoeveel we met de dagelijkse updates opschieten, schrijft Van Gelder:

De regering moest voortaan het volk inlichten en nu geeft woordvoerder Maharaj elke dag een verklaring uit: Mandela heeft goed geslapen. Hij is in goede handen. De medicatie slaat aan.

    • Pim van den Dool