Geen slagtanden, geen staart

An injured wild elephant struggles as it tries to drink water from a mud puddle after it was attacked by poachers a number of days ago at the foothills of Pancharatna hills in Goalpara district of lower Assam, India, Monday, Dec. 10, 2012. The poachers cut off two tusks and the tail of the elephant, who is now expected to survive, according to local animal officials. (AP Photo/Anupam Nath) AP

Nadat stropers zijn staart en slagtanden hebben afgesneden, moet deze olifant in het noordoosten van India door de pijn veel moeite doen om wat water te drinken uit de modderpoel.

Hoewel de internationale handel in ivoor sinds 1989 verboden is om de jacht op olifanten tegen te gaan, worden de slagtanden nog steeds massaal verhandeld. Vooral in Azië, waar men gelooft dat ivoor een geneeskrachtige werking heeft. De tanden zijn ook geliefd materiaal om sieraden van te maken. De illegale handel, met als belangrijkste bestemming China, raakt steeds meer in handen van de georganiseerde misdaad.

De olifant gebruikt zijn slagtanden onder andere om de vijand aan te vallen en om zijn slurf op te laten rusten.

Er zijn nog ongeveer 30.000 Aziatische en 500.000 Afrikaanse olifanten. Volgens de lokale dierenbescherming zal deze olifant de aanval waarschijnlijk overleven.