Geef ons maar de coulissen

Met het huwelijk van Prins William en Kate Middleton zijn alle Engelse paparazzi, inclusief de werkloze sinds de dood van Diana, weer back in business. En dan nu de zwangerschap!

Als je zou willen kun je de nieuwe prinses bijna dagelijks aanschouwen in een jurkje dat net even anders is dan het jurkje van gisteren. Dit kan tot vier keer in de maand oplopen: er moet worden paardgereden, gedineerd, gezwaaid, geridderd, naar de horizon getuurd et cetera.

Iedere prinses heeft een zogenaamd achtergronddecor, het liefste een waar ze extra goed bij afsteekt. Prinses Di had Prins Charles, Máxima het Nederlandse koningshuis, en Kate heeft de twee nichtjes van haar man: de zusjes Beatrice en Eugenie, allebei met hoofden die geen twijfel laten bestaan aan het belang van incestueuze relaties op koninklijk niveau.

Deze zusjes nemen hun decoratieve taak uiterst serieus: de prinses is het middelpunt, maar wat is er mis met bijzettafel? De kroonprins is immers toch al vergeven?! De prinses schittert, ja ja, maar tussen de coulissen gebeurt het echte werk. Prins Harry bijvoorbeeld. Inderdaad, de dames hebben het prima voor elkaar. Om hun taak iedere keer weer goed uit te kunnen voeren, dragen de dames hoedjes en pakjes die speciaal voor de taak van bijzettafels gemaakt zijn: na verloop van tijd zie je iets zitten, daar op de achtergrond, en je vraagt je af: wat zit daar in hemelsnaam? Is het die UFO die laatst nog over Moskou vloog? Nee? De betonfrisur van Beatrix dan? Ook niet? Een vogelnest?

Nee, het is een hoedje. Een Engels hoedje.

Wat nou zo leuk aan het traditionele Engelse hof is, is dat als het op hoedjes en partners aankomt, haar excentrieke smaak geen grenzen kent. Hare Majesteit kan er wat van, maar Eugenie en Beatrice kunnen het nog veel beter. Ha, zeggen de lelijke zusjes, doe ons maar een UFO en een vogelnest. Wij zijn immers bijzettafel. Daar wordt toch niet opgelet. Zie je daar Harry lopen? Oh heeft hij die jolige vriend van hem weer bij zich?

En de prinses maar zwaaien.

    • Sophie van der Stap