Explosief Bonn was niet zwaar, maar wel degelijk gevaarlijk

Rechercheurs doen op het station onderzoek op de plek waar maandag een zelfgemaakt explosief werd gevonden. Foto EPA / Marius Becker

Het zelfgemaakte explosief dat gisteren werd aangetroffen op het station van de Duitse stad Bonn had tot veel schade kunnen leiden als hij was ontploft. Dat hebben de Duitse autoriteiten vanavond gezegd. De politie zoekt naar twee mensen die mogelijk betrokken zijn bij de zaak.

Het explosief werd aangetroffen in een tas en onschadelijk gemaakt. Volgens de politie bestond het uit vier gastankjes, een metalen pijp met ammoniumnitraatpoeder, drie batterijen en een wekker. Een ontsteking werd echter niet aangetroffen.

De Frankfurter Allgemeine Zeitung meldde eerder vandaag dat het explosief zeer zwaar zou zijn geweest. Als het was ontploft, zou dat volgens overheidsbronnen hebben kunnen leiden tot een explosie die vergelijkbaar zou zijn geweest met de aanslagen in Madrid in 2004. Dat verhaal lijkt met de verklaring van de Duitse politie ontkracht.

Politie op zoek naar twee verdachten

Rechercheur Norbert Wagner zei dat de autoriteiten op zoek zijn naar een man die, zoals op videobeelden is te zien, met een tas de stationsrestauratie verliet en een man die volgens een aantal kinderen de tas met de bom op het perron had achtergelaten.

De politie heeft vandaag twee mannen opgepakt, maar liet die al snel weer vrij wegens gebrek aan bewijs.

    • Pim van den Dool