Epische zang over duivelse bruiden

Mysterieuze volksliederen weerklinken in Regilaul. Songs of the Ancient Sea.

Regilaul. Songs of the Ancient Sea. Regie: Ulrike Koch. In: 4 bioscopen.

‘Regilaul’ worden ze in Estland genoemd, in het westen zijn ze bekender als ‘runosongs’, de volksliederen die sinds mensenheugenis aan de oevers van de Finse Golf gezongen worden. Ze klinken mysterieus, hypnotiserend, voorwereldlijk en dat blijkt te komen door hun wiskundige structuur. Ieder couplet bestaat uit acht lettergrepen en de melodie is gebaseerd op acht noten van gelijke lengte die uit een enkele drieklank komen. De teksten zijn repetitief, bezwerend en soms spookachtig.

De Zwitserse documentairemaakster Ulrike Koch had vijftien jaar geleden een enorme filmhuishit met Die Salzmänner von Tibet. Voor Regilaul. Songs of the Ancient Sea sprak ze met diverse Estse musici, onder wie de bekende componist Veljo Tormis en diverse runozangers die de volksmuziek zowel zo puur mogelijk als in combinatie met allerlei stijlen van pop tot hardrock vermengen.

Fenomenale landschapsshots van Kochs vaste cameraman Pio Corradi zorgen er uiteindelijk voor dat we de epische liederen over duivelse bruiden, dagelijkse klusjes of lang vergeten veldslagen tot leven zien en horen komen in de mistflarden die eeuwig uit de meren en moerassen opstijgen.

    • Dana Linssen