Een idealist met een kritische blik

Kandidaat

Naam: Arja Schreij (24)

Was: junior onderzoeker in Namibië

Wil worden: junior onderzoeker, junior projectmanager of programmamedewerker bij een ngo

Werkloos sinds: twee maanden

Salariseis: 1.800-2.000 euro bruto

Pogingen om werk te vinden: „Vele sollicitatiebrieven geschreven en netwerkgesprekken gehad.”

Pitch

„Als ik mensen zomaar hoor zeggen dat ze mensen in ontwikkelingslanden willen helpen, krijg ik daar kriebels van. Natuurlijk, ik vind het ook onacceptabel dat er mensen zijn die leven zonder toegang tot drinkwater, huis of school. Maar ik ben een idealist met een kritische blik. Er worden vaak projecten bedacht die alleen op papier fantastisch werken. Bouw je een waterput, bedenk dan ook wie die repareert als de put kapot gaat. De verantwoordelijkheid moet bij de lokale bevolking liggen.

„Als ontwikkelingswerker uit het Westen moet je veel kennis hebben van een land om te kunnen helpen. Dat is de reden dat ik na mijn master International Development Studies een jaar in Kenia en Namibië heb gewerkt. In Namibië heb ik onderzoek gedaan naar de San, bosjesmannen, die door het toerisme zijn verdreven en in armoede leven. Bestaand onderzoek werd gedaan vanuit de hoofdstad, terwijl wij bij elke community drie dagen hebben doorgebracht om erachter te komen hoe ze zelf hun toekomst zien. Daar heb je volgens mij meer aan.

„Ik heb praktische ervaring en ik spreek Kiswahili en Afrikaans. Bovendien weet ik veel over wat er speelt in de verschillende Afrikaanse landen. Met mijn kennis zou ik heel geschikt zijn om bijvoorbeeld een projectteam van een ngo te ondersteunen. Mijn droombaan is een functie waarvoor ik veel in Afrika moet werken. Maar ik zou het ook leuk vinden om in Nederland onderzoek te doen naar de sociale cohesie in achterstandswijken, wat weer goed aansluit bij mijn bachelor sociale geografie.”

Ben jij ook op zoek naar een baan en wil je jezelf graag pitchen? Of heb jij misschien de ideale baan voor Arja Schreij? Mail naar werk@nrc.nl

    • Adinda Akkermans