Downloaden mag. Van de Kamer tenminste

Er lijkt, als het aan Nederland ligt, definitief geen downloadverbod te komen. Ook de blokkering van sites als The Pirate Bay wordt mogelijk voorkomen. D66 gaat hierover volgende week twee moties indienen die waarschijnlijk door een meerderheid van de Tweede Kamer gesteund worden, meldde NU.nl gisteren.

1 Wat staat er in de moties?

D66-Kamerlid Kees Verhoeven verzoekt de overheid af te zien van wetswijzigingen die een downloadverbod tot stand brengen of ‘anderszins het recht op het maken van een thuiskopie beperken’.

Ook dient D66 een motie in die is bedoeld om blokkades van sites zoals die van The Pirate Bay in de toekomst te voorkomen. De website werd dit jaar op last van de rechter door Nederlandse providers geblokkeerd. In de motie staat „dat ISP’s (Internet Service Providers) niet meer worden ingezet als politieagent via het opleggen van blokkades van (een gedeelte van) het internet”.

De PvdA, die mede-indiener van de moties is, is in ieder geval voor. De SP, PVV en het CDA waren eerder al tegen een downloadverbod en zullen vermoedelijk ook instemmen.

2 Wat ging eraan vooraf?

Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie (VVD) wilde al langer een verbod op het downloaden van muziek en films. Het verbod zou niet gericht zijn op particulieren, maar op mensen die bedrijfsmatig bezig waren met het downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal. Toch maakten tegenstanders zich zorgen dat het verbod uiteindelijk particulieren zou raken. In de Tweede Kamer was er nooit een meerderheid voor een verbod, alleen de VVD was voor. Maar eind november zei de PvdA plotseling in een Kamerdebat dat zij een afgeslankte versie van het downloadverbod niet uitsloot. Daarmee zou er wel een meerderheid voor een verbod zijn. Later liet de partij weten niet voor een verbod voor particulieren te zijn. Aan de onduidelijkheid die daarmee ontstond komt met de twee nieuwe moties een einde.

3 AIs downloaden niet in strijd met Europese regels?

Misschien wel. De Hoge Raad heeft aan het Europese Hof van Justitie gevraagd om de Nederlandse wetgeving over het downloaden uit illegale bron te bekijken. De Hoge Raad denkt dat de huidige regels wellicht in strijd zijn met Europese wetgeving. In veel andere Europese landen is downloaden wel verboden.

    • Laura Wismans