Constantijn aangedaan: op deze lege plaats had m’n broer moeten staan

Erevoorzitter prins Constantijn tijdens de uitreiking van de Prins Claus Prijs 2012. De prins nam de honneurs waar voor zijn broer Friso, die eigenlijk dit jaar de prijs zou uitreiken. Foto ANP / Robin Utrecht

Prins Constantijn heeft vanavond tijdens de uitreiking van de Prins Claus Prijs gesproken over het lot van zijn broer Friso. Constantijn was vanavond in Amsterdam om hem te vervangen. Ook prinses Mabel, die zichtbaar aangedaan is door de situatie, was bij de uitreiking aanwezig.

Toen Constantijn, die het uitreiken van de prijs met zijn broer Friso afwisselde, in zijn toespraak verwees naar het podium waarop hij stond zei hij:

“Neem dit spreekgestoelte. Het is nutteloos zolang ik hier sta. Het is een achterhaald obstakel waar we op een andere manier naar kunnen kijken. We bedekken het met bloemen en dan is het een monument. Het kan ook een voetstuk voor een kunstwerk zijn. Voor mij, bij deze gelegenheid, symboliseert het de lege plaats waar mijn broer had moeten staan.”

Prinses Mabel was ook aanwezig en zag er bij aankomst zichtbaar aangedaan uit. Het was voor Mabel haar eerste officiële optreden sinds Friso in februari in coma raakte na een ski-ongeval in het Oostenrijkse Lech. Naast Mabel waren ook koningin Beatrix en prins Willem-Alexander bij de uitreiking van de Prins Claus Prijs, een prijs die jaarlijks uitgekeerd wordt aan kunstenaars, denkers en culturele organisaties.

Foto ANP / Robin UtrechtFoto ANP / Robin Utrecht

Foto ANP / Robin UtrechtFoto ANP / Robin Utrecht

Foto ANP / Robin UtrechtFoto ANP / Robin Utrecht

    • Pim van den Dool