buzz

This CD cover image released by Universal Music Enterprises shows "This Christmas," a holiday album with John Travolta and Olivia Newton-John. (AP Photo/Universal Music Enterprises)

Een witte Kerst met het fameuze Grease-koppel

Alsof de tijd heeft stilgestaan dansen en zingen John Travolta en Olivia Newton-John 34 jaar na Grease weer samen. Beiden zijn te zien in de videoclip van het nummer I Think You Might Like It, dat onderdeel uitmaakt van hun gezamenlijke kerstplaat This Christmas, waarvan de opbrengst naar goede doelen gaat. Ook andere ‘oudjes’ als Barbra Streisand, Cliff Richards en Tony Bennett leverden als gastartiesten hun bijdrage aan het album dat kerstklassiekers als White Christmas, Silent Night en I’ll Be Home for Christmas bevat.

‘Je bent een shitschrijver’

Schrijver Brett Easton Ellis, wiens boeken American Psycho, Less Than Zero, The Rules of Attraction en The Informers werden verfilmd, is onderdeel geworden van een verhitte Twitterdiscussie. De schrijver schreef de laatste paar dagen tweets over mogelijke Oscarkandidaten, zoals de nieuwste film van Kathryn Bigelow, Zero Dark Thirty, over de jacht op Osama Bin Laden. Hij tweette: „Kathryn Bigelow zou beschouwd worden als een matig interessante filmmaker als ze een man was geweest, maar omdat ze een heel erg sexy vrouw is wordt ze enorm overschat.” Het leverde hem veel hoon op en wakkerde beschuldigingen aan dat hij, getuige ook zijn boeken, een vrouwenhater zou zijn. Actrice Ellen Barkin twitterde venijnig terug: „Als jij een hele sexy vrouw was, was je nog steeds een shitschrijver.”

Discussie filmgeweld

Bigelows Zero Dark Thirty duikt momenteel op in de jaarlijstjes van menig Amerikaans filmcriticus als beste film van 2012, maar is pas begin volgend jaar in Nederland te zien, evenals Quentin Tarantino’s ode aan de spaghettiwestern Django Unchained. Over beide films wordt al veel gediscussieerd. Want beschikten de makers van Zero Dark Thirty inderdaad over gelekte, zeer geheime informatie van de CIA over Osama Bin Laden? Het laatste woord is er nog niet over gezegd. Ondertussen moet Tarantino zich opnieuw verdedigen over het vele bloedige geweld in zijn films. Geweld dat steeds meer een politieke lading krijgt, zoals in Django Unchained waarin een voormalig slaaf zijn vrouw gaat redden uit de klauwen van een brute plantage-eigenaar. Tarantino verweerde zich bij een voorpremière in Engeland door erop te wijzen dat hij voor zijn film veel historisch onderzoek had gedaan waaruit bleek dat het geweld in het echt nog veel erger was: „Incredibly shocking.”

Overbetaalde acteurs

Over lijstjes gesproken: acteur Eddie Murphy staat op nummer 1 op de door tijdschrift Forbes samengestelde lijst met ‘meest overbetaalde acteurs’. Elke dollar die hij krijgt betaald, levert de studio een magere 2,30 dollar op. Romantische komedie-ster Katherine Heigl staat op de tweede plaats (met 3,40 voor elke dollar), verrassend gevolgd door Reese Witherspoon (met een ratio van 3,90 tegen 1 dollar). Ooit was ze een gegarandeerde ‘moneymaker’. Toch leveren deze acteurs nog steeds hun geld op. Drew Barrymore, de winnaar van vorig jaar, kostte de investeerders geld. Voor elke dollar salaris kreeg de studio slechts veertig dollarcent terug.

Alice

krijgt vervolg

Over geld gesproken: hoewel Tim Burtons verfilming van Alice in Wonderland door critici vrij lauw werd ontvangen, besloot studio Disney dat er toch een vervolg gaat komen. Burtons film leverde de studio namelijk wel 1 miljard dollar aan inkomsten op. Ook wordt er door Disney momenteel gewerkt aan een Broadwaymusicalversie van Alice in Wonderland. De musical en de filmsequel worden geschreven door scenariste Linda Woolverton. Zij schreef eerder het script van Alice in Wonderland en de Disneyfilms Beauty and the Beast en The Lion King. Het is nog onbekend of Burton weer de regie gaat doen en wie er in de vervolgfilm zal meespelen. Keert Johnny Depp terug als de Mad Hatter?