Boycot rechters referendum Egypte

Tienduizenden Egyptenaren zijn gisteren opnieuw de straten opgegaan om te demonstreren vóór en tegen het referendum over de omstreden ontwerp-grondwet. De rechters kondigden aan dat de meesten van hen zullen weigeren toe te zien op het verloop van het referendum.

De staatstelevisie meldde dat onder andere wegens het verwachte tekort aan rechterlijke waarnemers het referendum op twee dagen wordt gehouden, komende zaterdag en een week later, op 22 december. Vandaag is in het buitenland het stemmen over de grondwet begonnen. De oppositie wil niet alleen het referendum, maar de hele grondwet van tafel. Die is er volgens haar door fundamentalisten doorgedrukt nadat de eveneens fundamentalistische president, Mohammed Morsi, zichzelf en de grondwetgevende vergadering per decreet immuun had verklaard voor interventie door de rechterlijke macht. Zijn eigen onschendbaarheid heeft Morsi inmiddels opgeheven. Volgens liberale en christelijke oppositiegroepen is de nieuwe grondwet een werktuig voor de islamisering van Egypte.

De politieke crisis dwong de regering gisteren een belangrijke lening van 4,8 miljard dollar van het Internationaal Monetair Fonds een maand uit te stellen. De lening moet Egypte helpen uit het huidige economische dal te komen. Het uitstel is volgens het ministerie van Financiën nodig om de bevolking een scherp-gekritiseerd pakket bezuinigingsmaatregelen uit te leggen. Onderdeel van dat pakket zijn belastingverhogingen, die twee dagen na de aankondiging ervan door de president weer werden ingetrokken.

Het leger inviteerde gisteren de oppositie, rechters, islamitische en christelijke geestelijken en de regerende Moslimbroederschap om vandaag informeel te komen bespreken hoe de eenheid te herstellen na weken van protesten en ook botsingen tussen voor- en tegenstanders van Morsi en de grondwet.

Minister van Defensie Abdel Fatah al-Sissi, die de uitnodiging op de televisie bekendmaakte, onderstreepte dat het leger niet van plan was zich met de politiek te bemoeien. Zijn tweede man legde uit dat het de bedoeling was de bevolking „gerust te stellen dat we nog bij elkaar kunnen zitten”. (AP, Reuters)