Rechterhand Mladic krijgt levenslang voor genocide

Zdravko Tolimir werd vandaag veroordeeld tot levenslang. Foto AP / Peter Dejong

Het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag heeft de voormalige bevelhebber van het Bosnisch-Servische leger Zdravko Tolimir veroordeeld tot een levenslange straf. Hij werd schuldig bevonden aan genocide.

Tolimir speelde een belangrijke rol bij het bloedbad in Srebrenica in 1995. De rechters oordeelden dat de oud-generaal en leider van de informatie- en veiligheidsdienst de rechterhand was van opperbevelhebber Ratko Mladic.

Mladic wordt gezien als het brein achter de moord op rond de de achtduizend mannen en jongens in Srebrenica in juli 1995. Tolimir behoorde tot een kleine kern vertrouwelingen van Mladic. De rechtbank oordeelde dat Tolimir vooraf op de hoogte was van een reeks oorlogsmisdaden. Hij zou de genocide in Srebrenica grotendeels hebben gepland en uitgevoerd.

Tijdens het proces voerde Tolimir zijn eigen verdediging. Hij verklaarde niet in Srebrenica te zijn geweest tijdens de genocide.

Tolimir beschermde Ratko Mladic

Tolimir speelde na het eind van de oorlog in Bosnië in 1995 een belangrijke rol in het netwerk dat generaal Ratko Mladic moest beschermen en moest voorkomen dat hij zou worden gearresteerd. In 2007 werd hij opgepakt in Bosnië.

In 1995 nam het Bosnisch-Servische leger de enclave Srebrenica in het oosten van Bosnië in. Bosnische moslims uit de regio hadden daar onderdak gezocht op de basis van de Nederlandse blauwhelmen. De Nederlandse blauwhelmen, die tot taak hadden Srebrenica te beschermen, weken uiteindelijk voor de Bosnisch-Servische troepen. Die vermoordden vervolgens ongeveer achtduizend moslimmannen en -jongens uit Srebrenica.

    • Anouk van Kampen