Bestuurders opgepakt om fraude

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft gisteren de voorzitter van het college van bestuur, de directeur en de controller van de Amsterdamse oecumenische scholengemeenschap Amos aangehouden op verdenking van valsheid in geschrifte. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM). „Zij hebben vermoedelijk leerlingen op een niet-bestaande basisschool ingeschreven”, aldus het OM.

De bestuurders van Amos hebben voor deze leerlingen bij het ministerie van Onderwijs een subsidie van 250.000 euro aangevraagd en gekregen. Daarover moesten zij gisteren vragen beantwoorden van de FIOD. Tevens onderzoekt de dienst de administratie van basisschool Neptunus in Amsterdam, die ook onder scholengemeenschap Amos valt. In een reactie zegt een woordvoerder van de scholengemeenschap „verbijsterd” te zijn over de arrestatie van de drie leidinggevenden.

Het ministerie heeft de subsidie voor de niet-bestaande basisschool indertijd uitbetaald, maar deed later aangifte. Hierop stelde het functioneel parket van het OM een onderzoek in. Het ministerie van Onderwijs zegt de uitbetaalde subsidie inmiddels teruggevorderd te hebben bij het schoolbestuur.

Scholengemeenschap Amos betwist dat sprake is van fraude en hekelt in een verklaring de manier waarop de FIOD de zaak heeft aangepakt. De scholengemeenschap meldt dat er in 2010 plannen waren om een basisschool op te richten. Daarvoor werd subsidie toegekend. In juli 2011 sneuvelde dat plan en werd besloten een school voor hoogbegaafde kinderen te beginnen.

Hierover is volgens Amos afstemming geweest tussen het stadsdeel waar de school zou komen en het ministerie van Onderwijs. In mei van dit jaar is alle subsidie terugbetaald. Het onderwijs voor de hoogbegaafde leerlingen wordt tegenwoordig op twee andere scholen gegeven.

Het Openbaar Ministerie, het ministerie van Onderwijs en de gemeente Amsterdam willen verder geen mededelingen doen over de zaak.