Assange richt Wikileaks-partij op en wil senator worden in Australië

Julian Assange spreekt de media toe vanuit de Ecuadoriaanse ambassade in Londen, 19 augustus. Foto EPA / Facundo Arrizabalaga

Wikileaks-oprichter Julian Assange wil de politiek in. Bij de Australische landelijke verkiezingen in 2013 wil hij zich als senator verkiesbaar stellen, zegt hij in een interview met het Australische Fairfax Media. Begin volgend jaar zal Assange de oprichting van een politieke Wikileaks-partij aankondigen.

De plannen om de Australische Wikileaks-partij te registreren zouden volgens Assange al in een “vergevorderd” stadium zitten. Naast Assange zelf zou een aantal mensen dat “door het Australische publiek bewonderd” wordt al hun beschikbaarheid hebben aangegeven om zich voor de partij verkiesbaar te stellen.

Assange zit sinds juni in de ambassade van Ecuador in Londen. Hij vroeg daar toen politiek asiel aan om niet te worden uitgeleverd aan Zweden. Daar wordt hij gezocht omdat hij is beschuldigd van verkrachting. In de Verenigde Staten loopt een onderzoek naar Wikileaks wegens spionage.

Partij voor openheid bij politiek

Assange zou zich in New South Wales of Victoria willen registreren als stemgerechtigde woonachtig in het buitenland. Binnenkort neemt hij daarover een beslissing. Een eerste concept van de beginselen van de partij zou al juridisch getoetst zijn.

Voor de officiële registratie van een partij zijn in Australië minstens 500 leden nodig. Assange hoopt dat het internetsucces van Wikileaks, de Twitter-account met bijna 1,7 miljoen volgers en de Facebook-pagina met meer dan 2,1 miljoen ‘likes’ zullen bijdragen aan de Australische steun voor zijn partij. De partij zou openheid van de overheid en politiek voorstaan en vechten tegen de groeiende inbreuk op individuele privacy.

Mocht Assange worden verkozen maar niet terug naar Australië kunnen om zijn post in te nemen, dan zou hij iemand anders kunnen aanwijzen om de functie te vervullen.

    • Anouk van Kampen