Apeldoorners hebben weinig op met AGOVV

AGOVV heeft opnieuw grote geldzorgen. Het voortbestaan van de Blauwen is onzeker. Supporters gaan met de pet rond.

AGOVV heeft nog vier weken de tijd om de schuld van vier ton aan de belastingdienst te betalen, anders valt het doek voor de Apeldoornse voetbalclub. De rechter in Zutphen gaf de directie gisteren enige respijt om orde op zaken te stellen nadat de fiscus faillissement had aangevraagd.

AGOVV heeft een belastingschuId van vier ton. Maar daar blijft het niet bij. Volgens directeur Henk Timmer heeft de eerste divisieclub in totaal een miljoen euro nodig om het seizoen af te kunnen maken. Club, supporters, sponsors en gemeente werken aan een reddingsplan.

„Dat er problemen waren wisten we, maar dat het gevaar zo acuut is wisten we niet”, zegt Ton van Beek, voorzitter van supportersvereniging Blauw Hart. Zo’n honderd supporters, sponsoren en medewerkers van AGOVV kwamen gisteravond in het stadion bijeen om plannen te maken voor inzamelingsacties. Eerder op de dag had de vereniging al 9.000 euro aan donaties ontvangen.

Van Beek: „De bereidheid onder supporters om in actie te komen is groot. Zaterdag gaan we in het centrum van Apeldoorn collecteren. We werken ook andere acties uit, zoals mogelijk een benefietwedstrijd.” Van Beek hoopt met de acties een ton in te zamelen. „Voor de rest zijn we afhankelijk van geldschieters.’’

AGOVV moest de afgelopen jaren financieel alle zeilen bijzetten om niet onderuit te gaan. In verband met de belabberde financiële huishouding bracht de KNVB in 2010 de club al punten in mindering.

AGOVV trekt bij thuiswedstrijden in de Jupiler League gemiddeld zo’n tweeduizend toeschouwers. Alleen in de Gelderse derby tegen Go Ahead Eagles is sportpark Berg en Bos goed gevuld. Hoewel talenten als Klaas-Jan Huntelaar, Dries Mertens en Nacer Chadli in het shirt van de Blauwen speelden, valt er sportief weinig te genieten. AGOVV eindigt consequent in het rechterrijtje van de eerste divisie, op een zesde plaats in 2010 na. Twee keer bereikte de club de nacompetitie, maar beide keren volgde directe uitschakeling.

„Als het in deze vier weken niet lukt om geld op tafel te krijgen moeten we eerlijk zijn: dan is er geen draagvlak voor betaald voetbal in Apeldoorn”, zegt Timmer tegen Voetbal International. „Ik heb er veel vertrouwen in, anders zou ik er niet aan zijn begonnen.”

AGOVV begon in 2003 al met een schuld vanwege de kosten voor terugkeer in het betaald voetbal. Bovendien werd voor de toekomst gerekend op een groter en moderner stadion dat aantrekkelijker zou zijn voor sponsoren en toeschouwers. Maar AGOVV speelt nog altijd op het kleine sportpark Berg en Bos.

Betaald voetbal is bovendien niet geworteld in Apeldoorn.

Door de betaald voetballoze periode van 32 jaar tussen 1971 en 2003 zijn veel Apeldoorners opgegroeid als supporter van Go Ahead Eagles uit Deventer of Vitesse uit Arnhem, beide niet meer dan een half uur rijden van Apeldoorn verwijderd. „Deze supporters gaan niet opeens naar AGOVV kijken”, zegt Gep Leeflang, verslaggever van dagblad De Stentor en auteur van het boek Blauwe Drukte over de wederopstanding van AGOVV als profclub.

Supporter Van Beek: „In Apeldoorn heeft AGOVV een slechte naam, daarbuiten juist niet. We krijgen heel veel steunbetuigingen en donaties uit het hele land.’’