Amsterdam voert opnieuw blowverbod op scholen in

Blowverbod bord in stadsdeel de Baarsjes in Amsterdam. Foto ANP / Marcel Hemelrijk Blowverbod bord in stadsdeel de Baarsjes in Amsterdam. Foto ANP / Marcel Hemelrijk

Amsterdam voert opnieuw een blowverbod op schoolpleinen in. De maatregel moet 1 januari ingaan, schrijft burgemeester Eberhard van der Laan in een brief meldt Novum. Scholen die niet optreden, worden aangepakt. De burgermeester wil ook een verbod om te blowen in speeltuinen invoeren.

Een eerder blowverbod in Amsterdam werd door de Raad van State afgeschoten omdat iets dat al verboden is niet nog eens kan worden verboden. Op verzoek van Amsterdam is de Opiumwet daarom aangepast, waardoor het volgens Van der Laan nu alsnog mogelijk is plaatselijke blowverboden in te voeren.

Op sommige middelbare scholen en ROC’s wordt volgens de burgemeester tijdens schooltijd veel geblowd. Veel scholen treden hier tegen op, maar zouden soms niet genoeg bevoegdheden hebben om dit aan te pakken. De gemeente gaat scholen die hier niet tegen optreden opdragen dit op te pakken. Ook voor speeltuinen gaat een verbod gelden. Volgens de burgemeester zijn speeltuinen bedoeld voor kinderen en kan blowen daar veel overlast veroorzaken.

Van der Laan schrijft verder dat bezoekers van coffeeshops in Amsterdam geen uittreksel uit het Nederlands bevolkingsregister hoeven te tonen. Die eis van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) is landelijk ingevoerd om drugstoerisme tegen te gaan, dat vooral in het zuiden van het land overlast veroorzaakt.

Amsterdam wordt jaarlijks door zes tot zeven miljoen toeristen bezocht. Een derde daarvan bezoekt een coffeeshop, maar dat zijn volgens Van der Laan geen overlastgevende toeristen. Hij vreest dat zij hun toevlucht zoeken bij straathandelaren als zij zonder uitreksel niet meer bij een coffeeshop terecht kunnen.

    • Anouk Eigenraam