Allemaal vijf mille wegens succes van ‘Fifty Shades’

Alle medewerkers van de Amerikaanse uitgeverij Random House krijgen een bonus van 5.000 dollar. Ze krijgen het „eenmalige, speciale bedankje voor een geweldig 2012” om het grote succes van de Fifty Shades-reeks van E.L. James te vieren. Dat heeft topman Markus Dohle bekendgemaakt op de kerstborrel van de uitgeverij die dankzij het boek afstevent op een recordomzet. Volgens The New York Times klonk minutenlang gejuich toen Dohle zei dat iedereen hetzelfde bedrag krijgt, van topredacteur tot postkamermedewerker. Enkele duizenden krijgen de bonus.

De bonus is opmerkelijk in een sector die in zwaar weer verkeert. Branchegenoten interpreteerden de onlangs aangekondigde fusie van Random House met uitgeverij Penguin als een teken dat het ook met die giganten slecht gaat. Ondertussen verkocht Random House 35 miljoen boeken van E.L. James – wereldwijd gingen van de ‘mommyporn’-trilogie ruim 60 miljoen exemplaren over de toonbank.

In Nederland verkocht uitgeverij Prometheus inmiddels 1,7 miljoen exemplaren van de Vijftig tinten-trilogie. Op de vraag of uitgever Mai Spijkers het voorbeeld van Dohle volgt, wilde een woordvoerder niet in details treden, „maar de medewerkers gaan op een behoorlijke wijze delen in het resultaat”.