Alleen dochter van Sneeuwwitje kan de vloek breken

Lana Parrilla als de Evil Queen in de fantasyserie Once upon a time.
Lana Parrilla als de Evil Queen in de fantasyserie Once upon a time.

Once upon a time (afl. 1 en 2 van 22) Net 5, 20.30 - 22.20 uur

„Mijn naam is Henry, ik ben je zoon.” Op een dag staat de tienjarige Henry onverwacht voor de deur van zijn moeder, die hem ooit voor adoptie opgaf. Deze stof zou eigenlijk al genoeg zijn om een serie te vullen, maar Once upon a time gaat over iets heel anders.

Het is een fantasyserie die in Amerika al haar tweede seizoen ingaat, en nu voor het eerst in Nederland wordt uitgezonden. Zoals het een fantasyserie tegenwoordig betaamt, is dit sprookjesverhaal vanaf de eerste aflevering vooral kwantiteit.

Henry’s adoptiemoeder blijkt de boze heks te zijn, en in het dorp waar Henry woont, Storybrook, zitten talloze andere bekende sprookjesfiguren vast. Dat weten ze zelf niet, want ze zijn vervloekt tot een gewoon leven in onze wereld. Henry zoekt daarom zijn echte moeder, Emma Swan, op om ze te redden. Emma is namelijk de dochter van Sneeuwwitje en de prins, en de enige die Storybrook van de boze heks en haar vloek kan redden.

Once upon a time is van de makers van Lost. Dat lijkt in dit geval geen aanprijzing. De serie lijkt verder te gaan waar Lost eindigde in een onbegrijpelijke chaos. Hopelijk wordt deze serie juist in de loop van de seizoenen beter. Een voordeel: fantasyfans van de laatste jaren lijken met films als Twilight en series als Supernatural de kwaliteit niet erg hoog in het vaandel te hebben staan. Veel verhaal is dan al snel genoeg.