AFM doet nader onderzoek naar Ernst & Young

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) doet nader onderzoek naar de controles van accountant Ernst & Young bij woningcorporaties. Dat bevestigt het accountantskantoor. De AFM, toezichthouder op de financiële markten, en Ernst & Young hebben een meningsverschil over hoe de accountant de eigen controles beoordeelt.

Foto ANP / Koen Suyk Foto ANP / Koen Suyk

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) doet nader onderzoek naar de controles van accountant Ernst & Young bij woningcorporaties. Dat bevestigt het accountantskantoor. De AFM, toezichthouder op de financiële markten, en Ernst & Young hebben een meningsverschil over hoe de accountant de eigen controles beoordeelt.

De AFM presenteert vandaag een onderzoek naar de wettelijke controles van de vier grote accountantskantoren van Nederland bij corporaties. Aanleiding voor het onderzoek is de grootschalige speculatie met derivaten (renteverzekeringen) bij corporatie Vestia uit Rotterdam. De ‘Big 4’ (Deloitte, PwC, KPMG en Ernst & Young) controleerden vorig jaar de cijfers van ruim driehonderd van de in totaal 389 corporaties.

De AFM gelastte de accountants hun eigen controles van jaarverslagen na te lopen en verslag te doen. Ernst & Young onderzocht zo tien eigen controles, waarvan de AFM er één naging. Ook beoordeelde de AFM een verslag van de interne controleafdeling van Ernst & Young, aldus de accountant. Op basis hiervan gaat de AFM nu meer dossiers onderzoeken. Ernst & Young zegt “achter ons eigen onderzoek” te staan.

AFM: controles zijn beter

Algemeen concludeerde de AFM dat de controles beter zijn sinds ‘Vestia’. “In het verleden kregen woningcorporaties collectief het stempel ‘laag risico’. Het gevolg is dat er minder controle werd gedaan met minder uren en minder aandacht voor de kwaliteit van de controle”, aldus AFM-bestuurslid Gerben Everts.

PwC kwam het beste uit het onderzoek. Deloitte en KPMG, die Vestia controleerden en zich voor de tuchtrechter moeten verantwoorden, hebben fouten gevonden en maatregelen getroffen. Deloitte begon hier relatief vroeg mee, KPMG pas laat. Het Centraal Fonds Volkshuisvesting, toezichthouder op de corporaties, gaat de AFM voortaan informeren over (vermoedelijke) overtredingen van accountants. De beide organisaties hebben hiertoe gisteren een convenant gesloten.

    • Eppo König