‘Zij vertelt het echte verhaal, zonder grote woorden’

Ron Meyer (31) leidde als bestuurder van FNV Bondgenoten acties van schoonmakers en is raadslid voor de SP in Heerlen. Wie inspireert hem?

Foto Daniel Cohen

Bread and roses. Dat is de Amerikaanse vakbondstraditie waarin ik sta. Brood en fundamentele waarden. Respect, voldoening in je werk, waardering voor je vakmanschap. Je politieke relevantie als vakbeweging kan je niet alleen baseren op centen en procenten.

Daarom ben ik zo enthousiast over Khadija Tahiri, een van de mensen die in Amsterdam het BovenIJ ziekenhuis schoonmaken. Begin 40, Marokkaanse van origine, de eerste gekozen president van onze Vakbond van Schoonmakers. Ze komt echt van onderop. Khadija is nu twee jaar actief in de vakbond en speelde een belangrijke rol in de jongste acties.

Ik haal mijn inspiratie uit gewone mannen en vrouwen. Mensen die weten hoe het leven in elkaar zit, die voelen en zien wat er echt nodig is. En die bereid zijn daar desnoods zestien weken voor te staken, zoals de schoonmakers.

Khadija brengt me op ideeën. Ze gaat niet heftig tekeer, is kalm, wijs. Ze vertelt het echte verhaal, kan werkgevers vertellen hoe mensen op de vloer hun werk beleven. Daar heb je geen grote woorden voor nodig. In het ziekenhuis kreeg ze al allerlei verbeteringen voor elkaar. Ze blijkt een oersterke vrouw. Als president van de vakbond trekt ze de kar bij de cao-onderhandelingen. Dat is heel zwaar.

Zij weet waar het schoonmakers om gaat. Niet om structuren, waar het in de vakbeweging te vaak over gaat. Zij ís de nieuwe vakbond, rechtstreekse democratie. Hier stappen mensen trots naar voren om hun eigen omgeving beter te maken.

De vakbond iets voor saaie oude mannen die compromissen omarmen? Door zich onzichtbaar te maken, heeft de oude vakbeweging zichzelf steeds irrelevanter gemaakt als sociale beweging, zit ze elke keer in de verdediging. Khadija laat zien dat het anders kan. Zij is strijdbaar, actief, zichtbaar: de nieuwe FNV. Haar schoonmaaksters zijn allemaal georganiseerd. Ze trekt leden, overtuigt mensen.

Toen we onze staking afsloten, deed Khadija dat staande op een monstertruck – op haar verzoek. ‘Zo groot en machtig zijn we geworden’, zei ze, ‘zo imponerend. Net als deze truck gaan we erop en erover. Zó brengen we ons vak vooruit.’ Een memorabel moment. Dát inspireert mij.

Hans Wammes