Zieke president Chávez neemt plechtig afscheid van zijn land

Chávez wordt in Cuba opnieuw behandeld voor kanker. Voor het eerst wees hij een opvolger aan: vicepresident Maduro.

Venezuela's President Hugo Chavez addresses the 64th United Nations General Assembly at the U.N. headquarters in New York September 24, 2009. REUTERS/Lucas Jackson (UNITED STATES POLITICS IMAGES OF THE DAY) REUTERS

De Venezolaanse vicepresident Nicolas Maduro barstte gisteren in tranen uit op de politieke bijeenkomst in de hoofdstad Caracas. President Hugo Chávez was net op het vliegtuig gestapt naar Cuba, waar hij opnieuw zal worden behandeld voor kanker.

„Chávez heeft steun van een natie, hij heeft steun van ons allemaal, van ons allemaal in deze strijd”, zei Maduro tegen zijn aanhangers terwijl hij de tranen van zijn wangen veegde. „Zelfs na dit leven, blijven we loyaal aan Hugo Chávez.”

De tranen van Maduro onderstrepen de ernst van de situatie. Chávez heeft lange tijd vrij laconiek gedaan over zijn medische situatie, maar afgelopen weekeinde sloeg hij een andere toon aan en sprak hij voor het eerst over een mogelijke opvolger: Nicolas Maduro.

In een op televisie uitgezonden toespraak zei Chávez dat er meer kankercellen bij hem waren gevonden en dat hij opnieuw onder het mes moet. Als mijn gezondheid verslechtert en er nieuwe verkiezingen moeten worden gehouden, moeten jullie stemmen op Maduro, zei Chávez. „Hij is een volmaakte revolutionair, een man met veel ervaring ondanks zijn jonge leeftijd, met grote toewijding aan zijn werk.”

De voormalige buschauffeur Maduro is een van de belangrijkste adviseurs van de president. Volgens analisten behoort Maduro tot de radicale linkse vleugel van Chávez’ beweging, die nauwe banden onderhoudt met de communistische partij in Cuba. Maar het is onduidelijk of Maduro genoeg steun heeft om interne verdeeldheid te voorkomen.

Voordat Chávez gisteren naar Cuba vertrok, had hij een ontmoeting met de bevelhebbers van het leger in het presidentiële paleis. Tijdens de ceremonie toonde Chávez zijn minister van Defensie, Diego Molero, en de andere bevelhebbers een gouden zwaard dat ooit toebehoorde aan Simón Bolívar (1783-1830), de bevrijder van Latijns-Amerika en het grote idool van Chávez.

Terwijl hij het zwaard vasthield, zei Chávez tegen de officieren dat hij hen volledig vertrouwt. Hij waarschuwde voor potentiële samenzweringen door vijanden in binnen- en buitenland. „Ik ben er zeker van dat ons thuisland veilig is”, zei hij.