Wielerploeg Argos op hoogste niveau, geen licentie Katjoesja

Wel de Nederlandse wielerploeg Argos-Shimano, niet het Russische Katjoesja van nummer één van de wereld Joaquim Rodriguez. En tegen de verwachting is er toch plaats voor het Deense Saxobank-Tinkhoff van manager Bjarne Riis en kopman Alberto Contador.

De internationale wielerunie UCI deelde gisteren de laatste licenties uit voor de WorldTour, de hoogste klasse van het profwielrennen. Na Vacansoleil en de voormalige Raboploeg is Argos Shimano de derde Nederlandse ploeg bij de beste achttien teams van de wereld. De ploeg van manager Iwan Spekenbrink is tot en met 2016 zeker van deelname aan de belangrijkste wedstrijden, de klassiekers en de drie grote ronden. Met de Duitse sprinters Marcel Kittel en John Degenkolb – die afgelopen jaar vijf ritten won in de Vuelta – plus een strikt antidopingbeleid maakte Argos de laatste jaren naam.

Zonder verdere toelichting besloot de UCI om Katjoesja geen licentie te geven voor het hoogste niveau. Dit houdt in dat de beste renner van 2011, de Spaanse klimmer Joaquim Rodriguez, voor deelname aan de belangrijkste wedstrijden afhankelijk is van wildcards die individuele organisatoren kunnen verstrekken. Volgens een woordvoerder zal de UCI bekijken of Katjoesja een licentie krijgt voor het een na hoogste niveau. In eerste instantie wachtte de UCI ook met het verstrekken van een WorldTour-licentie aan Saxobank van manager Riis, onlangs opnieuw genoemd in dopingaffaires. Nu krijgt de ploeg van kopman Contador toch startrecht, voorlopig voor één jaar.

Gisteren werd in Brussel een plan gepresenteerd voor de nieuwe World Series Cycling. Een competitie van 19 grote wedstrijden (zes klassiekers, drie grote rondes en tien nieuwe ‘Grand Prix’) met een prijzengeld van 26 miljoen euro, te starten in 2014. Acht topploegen hebben hun medewerking al toegezegd aan het plan van de Tsjechische zakenman Zdenek Bakala, die het profwielrennen wil modelleren naar de Champions League in het voetbal. Bakala gaat in zee met de gerenommeerde sportmarketeer Jonathan Price en Thomas Kurth, eerder algemeen manager van de G14 van Europese topvoetbalclubs. Price vertelde gisteren uit te gaan van 14 teams met 20 renners. „Het moet allemaal simpeler, herkenbaarder en flitsender”, aldus Price. „Met de beste renners in de beste koersen.”