VVD: bezuinigingen kinderopvang terugdraaien als het kan

Door de bezuinigingen in de kinderopvang maken ouders er minder gebruik van. De VVD heeft nu gezegd best mee te willen kijken of de bezuinigingen kunnen worden teruggedraaid. Foto ANP / Lex van Lieshout
Door de bezuinigingen in de kinderopvang maken ouders er minder gebruik van. De VVD heeft nu gezegd best mee te willen kijken of de bezuinigingen kunnen worden teruggedraaid. Foto ANP / Lex van Lieshout Door de bezuinigingen in de kinderopvang maken ouders er minder gebruik van. De VVD heeft nu gezegd best mee te willen kijken of de bezuinigingen kunnen worden teruggedraaid. Foto ANP / Lex van Lieshout

De VVD is best bereid om de bezuinigingen op de kinderopvang van negentig miljoen euro terug te draaien, mits daarvoor elders in de begroting geld voor kan worden vrijgemaakt. Dat zei VVD-Kamerlid Cora van Nieuwenhuizen vandaag bij het debat in de Tweede Kamer over de begroting van het ministerie van Sociale Zaken, meldt het FD.

Volgens Van Nieuwenhuizen wilde de VVD altijd al liever niet in de kinderopvang snijden. Daarom wil ze best met een amendement van de oppositie ‘meedenken’, zo zei ze. “Maar de dekking moet solide zijn”, aldus Van Nieuwenhuizen.

Tijdens het debat dienden de oppositiepartijen SP, CDA, D66, ChristenUnie en GroenLinks een voorstel in om de voorgenomen korting volgend jaar op de kinderopvang tegen te houden. De partijen zoeken de financiering hiervoor onder andere in hogere boetes op kartelvorming, een quotum voor arbeidsgehandicapten bij de overheid en het aanpakken van bestuurderssalarissen in de zorgsector.

Gisteren werd bekend dat het aantal kinderen dat naar de kinderopvang wordt gebracht, in de eerste negen maanden van dit jaar met ruim 10 procent is gedaald. Die afname is forser dan gedacht, zo meldde het ministerie van Sociale Zaken. Ook het aantal uren opvang per kind daalde de afgelopen negen maanden met zes procent vergeleken met 2011.

Volgens de branche vinden ouders de kinderopvang door de bezuinigingen van de overheid te duur. Dit jaar zijn ook al zeker 52 kinderdagverblijven failliet gegaan, tegenover zeven vorig jaar.

    • Anouk Eigenraam