Vier nieuwe aanhoudingen in zaak dood grensrechter

ALMERE - Rode rozen op de rouwauto met daarin het lichaam van Richard Nieuwenhuizen, erop gelegd door de jeugdspelers van SC Buitenboys, de club van de omgekomen grensrechter. Nieuwenhuizen overleed een week geleden, nadat hij ernstig was mishandeld door voetballers van de tegenpartij sv Nieuw-Sloten uit Amsterdam. ANP BAS CZERWINSKI
ALMERE - Rode rozen op de rouwauto met daarin het lichaam van Richard Nieuwenhuizen, erop gelegd door de jeugdspelers van SC Buitenboys, de club van de omgekomen grensrechter. Nieuwenhuizen overleed een week geleden, nadat hij ernstig was mishandeld door voetballers van de tegenpartij sv Nieuw-Sloten uit Amsterdam. ANP BAS CZERWINSKI Rode rozen op de rouwauto met daarin het lichaam van Richard Nieuwenhuizen. Foto ANP / Bas Czerwinski

De politie heeft vier verdachten aangehouden in het onderzoek naar de mishandeling van de Almeerse grensrechter Richard Nieuwenhuizen. De 41-jarige grensrechter raakte zondag 2 december door geweld ernstig gewond en overleed later in het ziekenhuis.

Onder de verdachten is de 50-jarige vader van een verdachte die vorige week werd aangehouden, meldt de politie. Verder gaat het om twee 16-jarigen en een 17-jarige. In totaal zitten nu acht verdachten vast. Ze komen allemaal uit Amsterdam.

De vader wordt ervan verdacht mee te hebben gedaan aan het schoppen en slaan van een 41-jarige grensrechter van de Almeerse club Buitenboys, zegt een politiewoordvoerder tegen persdienst Novum. Bij een thuiswedstrijd van de club werd de arbiter door meerdere spelers van de Amsterdamse club Nieuw Sloten belaagd.

Er zitten twintig rechercheurs op de zaak. Inmiddels zijn enkele tientallen getuigen gehoord. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

De dood van de grensrechter heeft veel impact. De KNVB besloot alle wedstrijden in het amateurvoetbal die het afgelopen weekeinde gepland stonden af te gelasten. In het betaald voetbal droegen spelers en arbiters rouwbanden.

Bij een voor de arbiter georganiseerde stille tocht in Almere liepen zondag zo’n twaalfduizend mensen mee. De grensrechter is maandag gecremeerd. Op verzoek van Buitenboys heeft de KNVB alle wedstrijden die de club het komende weekeinde zou spelen geannuleerd, meldt de club op Twitter.