Verraad in het Britse babynieuws

De hele wereld kijkt naar mijn buik, zei prinses Diana eens. Nu Kate zwanger is, dreigt hetzelfde. Maar de Britse pers toont zich beheerst.

In this image made off video footage recorded Monday, Dec. 10, 2012 and aired later in the day in "A Current Affair" program by Australia's Channel Nine, Australian radio DJ Mel Greig cries during an interview with the TV station. Greig and another DJ Michael Christian managed to impersonate Queen Elizabeth II and Prince Charles and received confidential information about the Duchess of Cambridge's medical condition, which was broadcast on-air. The controversial prank took a dark twist three days later with the death of nurse Jacintha Saldanha, a 46-year-old mother of two, who was duped by the DJs despite their Australian accents. (AP Photo/Channel Nine) AUSTRALIA OUT, TV OUT, NO SALES, EDITORIAL USE ONLY AP

Arme Kate. Nog geen drie maanden zwanger en de wereldpers staat al op de stoep, naarstig op jacht naar ieder nieuwtje over de zwangerschap. En dat terwijl prins William zijn echtgenote kostte wat kost wilde beschermen tegen opdringerige journalisten.

William houdt de media nog altijd verantwoordelijk voor de dood van zijn moeder, prinses Diana, in 1997 – al werden de negen paparazzi die haar achtervolgden in de Parijse tunnel waar ze om het leven kwam, vrijgesproken van betrokkenheid. William en Kate slaagden er de afgelopen maanden redelijk in de pers te ontwijken, door zich terug te trekken in hun afgelegen huis in Anglesey (Wales).

Het was natuurlijk een illusie te denken dat die rust stand zou houden. Net als Diana voor haar en koningin Elizabeth daarvoor is Kate een internationale beroemdheid. Iedere stap die ze maakt, wordt gevolgd. Van het huwelijk werd vorig jaar door achtduizend journalisten verslag gedaan en het werd door 35 procent van de wereldbevolking gezien.

Over een zwangerschap werd toen al gespeculeerd. „De hele wereld kijkt naar mijn buik”, klaagde Diana in de jaren tachtig. Bij Kate was dat niet anders. Toen St James’ Palace vorige week de zwangerschap bekendmaakte – voortijdig omdat ze wegens extreme ochtendmisselijkheid in het ziekenhuis moest worden opgenomen – waren er slechts seconden voor nodig voordat op Twitter de term ‘bumpwatch’ werd gebruikt. Voor het ziekenhuis verzamelden zich camera’s uit Mexico, Japan, Duitsland. En de Britse kranten pakten uit met pagina na pagina ‘babynieuws’ of eerder babyspeculatie. Want veel nieuws was er eigenlijk niet te melden.

Die koortsachtige zoektocht naar nieuws moest haast wel leiden tot een inbreuk op de privacy van het echtpaar. „Nieuws is er 24 uur per dag, en ontelbare media zoeken naar manieren om op te vallen”, concludeerde Jenny McCartney afgelopen weekeinde in The Sunday Telegraph.

Het waren echter niet de Britse media die zondigden – ondanks de reputatie van hun tabloids – maar twee Australische diskjockeys. Ze belden met het Londense ziekenhuis waar Kate lag, deden alsof ze de koningin en prins Charles waren, en werden doorverbonden met een verpleegster die hen medische informatie verstrekte.

„Hoogverraad”, concludeerde de Britse tabloid The Sun, die een jurist lieten uit leggen dat het sinds de tijd van Henry IV – ook voor Australiërs – verboden is de monarch, diens troonopvolger (Charles) en diens oudste zoon (William) schade te berokkenen. „De straf is DOOD – hoewel levenslange gevangenisstraf eerder in aanmerking komt”, schreef de tabloid.

Dat lijkt hypocriet in het licht van het afluisterschandaal rond de zusterkrant van The Sun, tabloid News of the World, en de conclusie van rechter Brian Leveson dat door de Britse pers „op gezette tijden het leven van onschuldige mensen werd verwoest”. Maar als het om de koninklijke familie gaat, houdt de Britse pers zich relatief koest. Dat beaamt ook St James’ Palace.

De kranten publiceren sinds de dood van Diana geen paparazzifoto’s meer die overduidelijk in een privésituatie zijn genomen. Dat wil de lezer niet, en bovendien grijpt St James’ Palace onmiddellijk in als het meent dat de code voor de journalistiek wordt geschonden. Die stelt dat beroemdheden zonder hun toestemming niet mogen worden gefotografeerd op plekken waar ze „een redelijke verwachting van privacy” mogen hebben en de foto’s niet in het algemeen belang zijn.

Buitenlandse journalisten zijn minder terughoudend. In september klaagde het paleis met succes het Franse blad Closer aan dat toplessfoto’s van Kate publiceerde, die genomen waren tijdens een vakantie.

In het Verenigd Koninkrijk hoopt men dat de uit de hand gelopen radiograp als waarschuwing dient voor andere media. „We zagen het met Diana, en dat eindigde met paparazzi die haar tot de dood achtervolgden in een Parijse tunnel”, schreef Jenny McCartney in The Sunday Telegraph. Dat staat haaks op wat de hoofdredacteur van roddelblad Hello! Canada voorspelde: „De media-aandacht die Kate zal krijgen, zal zijn weerga niet kennen.”

    • Titia Ketelaar