Nieuwe premier Mali - Veiligheidsraad veroordeelt arrestatie

De interim-president van Mali, Dioncounda Traore, tijdens zijn verklaring waarin hij zegt het ontslag van de gearresteerde premier Cheick Modibo Diarra te aanvaarden. Foto AFP / Habib Kouyate De interim-president van Mali, Dioncounda Traore, tijdens zijn verklaring waarin hij zegt het ontslag van de gearresteerde premier Cheick Modibo Diarra te aanvaarden. Foto AFP / Habib Kouyate

Interim-president Dioncounda Traoré van Mali heeft ombudsman Django Sissoko, voormalig administrateur van het presidentiële paleis, tot de nieuwe premier benoemd. Dat meldt de Malinese staatstelevisie.

Zijn voorganger werd eerder vandaag gearresteerd door militairen, een daad die de VN-Veiligheidsraad eerder vandaag scherp veroordeelde. De raad dreigt met sancties tegen de militairen die “de grondwettelijke orde in de weg staan en de stabiliteit van het land ondermijnen”.

De premier trad af na zijn arrestatie. In een verklaring stelt de raad dat de arrestatie van premier Cheikh Modibo Diarra door militairen in strijd is met resoluties waarin de strijdkrachten worden gemaand zich niet te mengen in het werk van de overgangsregering. In het Afrikaanse land heerst chaos sinds rebellen in maart de macht grepen in een groot gedeelte van het noorden.

De raad roept president Dioncounda Traoré op snel weer een regering van nationale eenheid te benoemen. Maar die heeft vandaag aan Reuters laten weten dat hij het ontslag van zijn premier heeft aanvaard:

“Het ontslag is me formeel aangeboden in een handgeschreven brief, die ik heb gezien en geaccepteerd heb. Een nieuwe regering zal er aan het eind van de week zijn.”

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft laten weten dat hij zeer ongerust is over de ontwikkelingen in het land en de omstandigheden waaronder de premier zijn ontslag heeft ingediend. De Veiligheidsraad heeft dan ook laten weten ‘zo snel mogelijk’ toestemming te willen geven voor de stationering van een ‘door Afrikanen geleide internationale steunmissie in Mali.

    • Anouk Eigenraam