Uitgelicht

Film

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (Peter Jackson, 2001, N-Z). In aanloop naar de première van The Hobbit, aanstaande woensdag, zendt RTL 7 deze week op achtereenvolgende avonden de Lord of the Rings-trilogie uit. Vanavond het eerste deel van deze even magistrale als succesrijke trilogie naar onverfilmbaar geachte bestseller van Tolkien. De plot kent weinig variatie en al te veel monsters maken murw, maar je komt ogen tekort. RTL7, 20.30-00.10u.

A Simple Plan (Sam Raimi, 1998, VS). Miezerige psychologische thriller vertelt bot een verhaal over drie mannen die een zak geld vinden in een vliegtuigje dat is neergestort in een besneeuwd natuurreservaat. Met Bill Paxton, Billy Bob Thornton, Bridget Fonda. BBC 1, 00.50-02.45u.

Informatief

Lorraine’s Last Minute Christmas. Tips van Lorraine Pascal voor snelle en makkelijke kerstgerechten waar uw tafelgenoten toch paf van zullen staan. Inclusief een niet te mislukken recept voor meringue. BBC 2, 20.00-21.00u.

De Gouden Eeuw. Presentator Hans Goedkoop op zoek naar het historische en actuele verhaal van de zeventiende eeuw in de Nederlanden en de link tussen heden en verleden. Naast grote economische en culturele voorspoed kende de Nederlandse samenleving in de 17de eeuw ook veel dynamiek. In dertien afleveringen komen thema’s als globalisering, verstedelijking, immigratie, financiële crises, beurs en mediahypes voorbij. En uiteraard ontbreken Michiel de Ruyter, Joost van den Vondel en Johan van Oldenbarnevelt niet. Ned.2, 20.25-21.10u.

ZDFzeit: Stille Nacht in Stalingrad. Documentaire over Kerstmis 1942 in het omsingelde Stalingrad, voor zowel de inwoners als voor het Zesde Duitse Leger en de Russische troepen een bitter feest. De Duitsers hadden net gehoord dat ze geacht werden zich dood te vechten. In deze film getuigenverslagen van overlevende Sovjet- en Wehrmachtsoldaten, geciteerd uit veldpost die naar familie in het vaderland werd gestuurd – voor velen een laatste groet. ZDF, 20.15-21.00u.

This World: Cuba with Simon Reeve. Twee jaar geleden kondigde de Cubaanse regering economische hervormingen aan: de voedselrantsoenering werd afgeschaft, een miljoen ambtenaren werden ontslagen. Avonturier en journalist Simon Reeve reist door Cuba en praat met mensen wier leven sindsdien radicaal veranderd is. BBC 2, 22.00-23.00u.

Amusement

Hiver rouge. Politiethriller uit 2011 van Xavier Durringer. Enkele dagen voor oudjaar wordt in Parijs een meisje vermoord. Ondanks de overeenkomsten met twee eerdere moorden gelooft commissaris Rousseau (Patrick Chesnais) niet in een seriemoordenaar. Bij zijn onderzoek krijgt hij hulp van de jonge wildebras Mariella De Luca (Camille Panonacle). Ook met Jane Birkin. TV5, 21.00-22.35u.