Twee keer orkaan Sandy

Cycloon Bopha heeft al duizend doden geëist. Dodelijker dan orkaan Sandy, maar er is weinig media-aandacht voor de storm in de Filippijnen.

TOPSHOTS A resident carrying a bag full of relief goods walks amongst typhoon debris as she heads for her home in New Bataan, Compostela Valley province on December 7, 2012. President Benigno Aquino vowed action on the Philippines' typhoon disasters December 7 as bruised and grieving survivors tried to recover from the latest that left nearly 500 people dead. AFP PHOTO/TED ALJIBE AFP

Amsterdam. Volgens de eerste berichten van vorige week dinsdag waren het er vijf. Woensdag waren het er 82. Vrijdag was het aantal opgelopen tot 420. Gisteren werd gevreesd dat cycloon Bopha mogelijk aan duizend mensen op de Filippijnen het leven heeft gekost.

Aanvankelijk heerste er enige opluchting nadat Bopha over het eiland Mindanao in het zuiden van de Filippijnen was getrokken. Er was schade, gewassen waren verwoest, huizen weggevaagd – maar Bopha leek niet zo dodelijk als de cycloon die een jaar geleden de Filippijnen teisterde. Toen vielen er in het noorden van Mindanao 1.250 doden.

Volgens de VN-organisatie voor humanitaire hulp (OCHA) zijn er 540 doden bevestigd, worden nog 827 mensen vermist en zijn 370.000 mensen op de vlucht geslagen. De VN deed een oproep onder haar leden om 50 miljoen euro in te zamelen voor noodhulp. „Vijf miljoen mensen zijn geraakt en hebben onmiddellijk hulp nodig”, zei Luiza Carvalho van OCHA. „Hun prioriteiten zijn eten, water en onderdak, maar levensonderhoud is eveneens zeer belangrijk. Zoveel boeren hebben hun oogst verloren en het is zo’n arm gebied.” Nu lijkt het zuiden van het eiland het zwaarst getroffen. Volgens de eerste schattingen is de schade voor boeren 8,5 miljard Filippijnse peso (162 miljoen euro). Boeren in Compostela Valley, de zwaarst getroffen provincie, telen vooral bananen, rijst en kokosnoten.

Onder de vermisten zijn driehonderd vissers die op zee waren. Toen Bopha trof, bevonden ze zich in de buurt van de Spratly-eilanden. Een Filippijnse overheidsfunctionaris zei gisteren dat er geruim een week geen contact is geweest met de vissers. De hoop is dat de batterijen van hun radio’s leeg zijn en dat ze ergens op de eilanden onderdak wisten te vinden.

De ravage heeft geleid tot een staakt-het-vuren tussen Filippijnse regeringstroepen en de maoïstische rebellen van de New People’s Army (NPA). Deze rebellen strijden sinds 1969 tegen de regering in Manilla. Bij het conflict, dat in de jaren 80 een hoogtepunt kende, zijn volgens schattingen 40.000 mensen omgekomen. De maoïstische rebellen zijn actief in Compostela Valley en Davao Oriental, de twee provincies die het hardst zijn geraakt door Bopha.

Een majoor-generaal van het Filippijnse leger zei gisteren tegen persbureau Reuters dat zijn troepen momenteel vooral noodhulp verlenen: „We hoorden dat de rebellen een informeel staakt-het-vuren hebben afgekondigd. We verwelkomen dat besluit. Zo kunnen wij alle aandacht schenken aan de slachtoffers van de cycloon. Ik geloof dat veel rebellen ook slachtoffer zijn.”

Hulporganisaties in het gebied melden grote verwoesting. „De schaal is ongekend voor de Filippijnen. We hebben het over tienduizenden huizen die vernield zijn”, aldus Joe Curry van hulporganisatie Catholic Relief Service tegen de Engelstalige website van Al Jazeera. „Mensen wonen in gammele huizen. Als zo’n storm toeslaat worden hele gemeenschappen weggevaagd.”

Imogen Wall, een blogger voor de VN-organisatie voor humanitaire hulp, beschrijft het opvangcentrum in het dorp New Bataan. „Tientallen mensen zijn gedood door aardverschuivingen. Net als we aankomen worden meer stoffelijke overschotten het mortuarium binnen gedragen. Mensen zoeken op lijsten met namen van doden of er bekenden op staan.”

Cycloon Bopha is dodelijker dan orkaan Sandy, die zes weken geleden de oostkust van de VS trof. Sandy eiste 110 levens in de Caraïben en 125 in de VS. Toch kreeg Sandy veel meer aandacht van de westerse media dan Bopha. Nederlandse kranten, ook NRC, schreven pagina’s vol over de orkaan die mogelijk de Amerikaanse presidentsverkiezingen kon beïnvloeden. Een blogger van New York Times realiseerde de scheve verhoudingen en maakte een stuk met de kop ‘Typhoon Bopha: Hurricane Sandy Times Two’. Mindanao is Manhattan niet.

    • Melle Garschagen