Twee F-16’s vlogen te dicht op elkaar

Twee Nederlandse F-16’s vlogen gisteravond tijdens een oefening boven Duits grondgebied inderdaad dichter bij elkaar dan gebruikelijk. De luchtmacht heeft een bericht daarover van vliegtuigspotters bevestigd.

Gevechtsvliegtuigen op luchtmachtbasis Leeuwarden. Foto ANP/Evert-Jan Daniels Gevechtsvliegtuigen op luchtmachtbasis Leeuwarden. Foto ANP/Evert-Jan Daniels

Twee Nederlandse F-16’s vlogen gisteravond tijdens een oefening boven Duits grondgebied inderdaad dichter bij elkaar dan gebruikelijk. De luchtmacht heeft een bericht daarover van vliegtuigspotters bevestigd.

De luchtmacht heeft de vluchtgegevens geanalyseerd, de uitkomst van het onderzoek wordt gebruikt om dergelijke gebeurtenissen in de toekomst te vermijden, zegt Defensie. Vliegtuigspotters hoorden dat de piloten van de twee F-16’s het via de boordradio over een ‘near-miss’ hadden.

De toestellen, afkomstig van Vliegbasis Leeuwarden, waren bezig met een nachtvlucht, die als oefening onderdeel is van de training voor piloten. In deze oefening, die dagelijks wordt uitgevoerd, vliegen de twee straaljagers in formatie om een onderschepping te kunnen simuleren. Daarbij kwamen de toestellen te dicht bij elkaar.

De oefeningen worden normaal gesproken boven open zee getraind. Door de weersomstandigheden moest gisteren echter worden uitgeweken naar het oefengebied boven Noord-Duitsland. Volgens Defensie komt dit soort incidenten zelden voor.

    • Anouk Eigenraam