Transplantatie bruin vet houdt muizen slank en geneest diabetes

Op gewicht blijven, hoe doe je dat? Wat dacht je van een bruin-vet-transplantatie? Uit experimenten van Amerikaanse onderzoekers van het Joslin Diabetes Center in Boston blijkt dat muizen die via een operatie extra bruin vet in hun buikholte kregen minder snel in gewicht aankwamen. Bovendien hadden ze een gezondere stofwisseling, ook al waren ze voor de proef op een ongezond vet dieet gezet. De proeven laten duidelijk zien dat bruin vet een belangrijke rol speelt bij de glucose-stofwisseling van het lichaam, schreven de onderzoekers gisteren in het Journal of Clinical Investigation.

Bruin vet is een speciaal soort lichaamsvet dat anders dan wit vet vol zit met mitochondriën. Deze celonderdelen maken het mogelijk dat bruin vetcellen niet alleen energie kunnen opslaan in de vorm van vet, maar het ook kunnen verbranden. Bovendien geeft bruin vet signaalstoffen af die de stofwisseling reguleren en het lichaam als geheel aanzetten tot een grotere verbranding. Muizen en ratten hebben van nature al veel bruin vet. Bij mensen hebben vooral baby’s er veel van, bij volwassenen neemt de hoeveelheid sterk af.

In de nieuwe studie kregen muizen na zes weken junkfood al de eerste verschijnselen van suikerziekte; snelle gewichtstoename en een verminderde gevoeligheid van het lichaam voor insuline. Toen kregen ze een transplantatie van 0,1 gram bruin vet uit een andere muis. Aanvankelijk veranderde dat niets, maar na twee tot drie maanden bleek dat ze ondanks hun vette voeding beter op gewicht bleven (ten koste van wit vet) en dat hun lichaam ook weer gevoeliger was geworden voor insuline. Eigenlijk waren ze diabeet af. Die omkering van welvaartsziekte zagen de onderzoekers niet bij muizen die op dezelfde manier wit vet of glazen korreltjes geïmplanteerd kregen. De onderzoekers hopen hun experiment kansen biedt voor de behandeling van suikerziekte bij mensen. Het extra bruine vet verbeterde de opname van glucose uit het bloed door zowel wit als bruin vet en de hartspier, maar niet die van andere spieren.