Terreur activist blijft onbewezen

De Nigeriaanse mensenrechtenactivist Sunny Ofehe (41), die in Nederland was aangeklaagd voor terrorisme, gaat vrijuit. Het Openbaar Ministerie heeft niet genoeg bewijs dat de Nigeriaan bezig was met voorbereidingen voor het opblazen van oliepijpleidingen in Nigeria. De betrokken officieren van justitie hebben dat gisteren aan de advocaten van Ofehe laten weten. De Nigeriaan wordt nog wel beschuldigd van mensenhandel en valsheid in geschrifte. Dat proces dient begin volgend jaar.

Ofehe verwijt het Openbaar Ministerie „machtsmisbruik” en „karaktermoord”. Hij zegt dat de „belachelijke aanklacht” wegens terrorisme hem zijn leven lang zal blijven achtervolgen. „Die schade maakt niemand ongedaan.” Volgens Ofehe moet hij boeten omdat hij met zijn organisatie Hope for Niger Delta Campaign strijdt tegen misstanden in de olierijke Niger Delta in Nigeria en zich keert tegen olieconcerns zoals Shell. Hij was begin 2011 de enige Nigeriaan die sprak tijdens een parlementaire hoorzitting over Shell in Den Haag. Sinds hij zeven jaar geleden politiek asiel kreeg, woont hij met vrouw en vier kinderen in Rotterdam.

Ofehe was vorig jaar de eerste verdachte in de geschiedenis die werd aangeklaagd op basis van de Wet terroristische misdrijven uit 2004. Zijn advocaten noemden de aanklacht destijds al „absurd”. De beschuldiging was gebaseerd op een samenvatting van drie afgetapte telefoongesprekken uit 2010. Later bleek de samenvatting onjuist en één van de gesprekken niet goed vertaald. Het Rotterdamse advocatenkantoor Manders noemde het afgelopen zomer „kwalijk” en „zorgwekkend” dat het Openbaar Ministerie de aanklacht toch doorzette.

Dat het Openbaar Ministerie alsnog erkent dat de aanklacht niet valt te bewijzen, heeft onder meer te maken met een nieuwe vertaling van een afgetapt telefoongesprek, schrijven de officieren van justitie. Ook speelt mee dat het ministerie van Veiligheid en Justitie het Openbaar Ministerie heeft verboden een Nigeriaanse getuige voor verhoor naar Nederland te halen. Dat zou zijn gedaan om de veiligheid van de getuige te beschermen.De advocaten van Ofehe snappen daar niks van. De getuige zelf zag geen enkel beletsel om in Nederland te worden gehoord.

    • Dick Wittenberg