Sneeuw, met vorst

De komende dagen ligt de temperatuur, zeker wat verder landinwaarts, meer onder dan boven het vriespunt en vooral woensdag gaat er op diverse plaatsen ook sneeuw vallen. Pas in de nacht van donderdag op vrijdag zal een volgende dooiaanval het winterweer uit ons land verdrijven.

Maandag aan het begin van de middag begon de temperatuur vanuit het noordoosten al te dalen en dinsdagavond zal het op veel plaatsen licht vriezen. Er komen opklaringen voor, maar het noorden heeft meer bewolking en vooral in de nacht naar woensdag gaan daar een paar sneeuwbuien vallen.

Woensdag overdag groeien deze buien aaneen tot een zone met (veelal lichte) sneeuwval die verder naar het zuiden koerst, maar daar vertraagt. Het resultaat is dat het in delen van het land een tijdlang gaat sneeuwen. Bij temperaturen rond het vriespunt ontstaat er dan een dun sneeuwlaagje, wat lokaal tot 4 à 5 cm kan aandikken.

Er volgt een tamelijk bewolkte nacht waarin het licht gaat vriezen tot min 4 graden. Ook steekt er een zuidoostelijke wind op.

Donderdag overdag wordt die wind nog wat sterker en blijft het meest bewolkt. Het is koud, met temperaturen rond het vriespunt. Vrijdagnacht volgt vanuit het zuiden sneeuw, overgaand in regen. De temperatuur loopt dan weer op, tot ruim boven nul.