Schrijfster Venz-hit eist geld van Heinz

400 gulden (rond de 180 euro) kreeg Marijke Philips in 1968 voor compositie en tekst van het liedje Het hagelt, het hagelt, grote korrels Venz. Multinational Heinz heeft het jarenlang gebruikt in tv- en radioreclames voor hagelslag. Toen Heinz twee jaar geleden besloot het liedje weer te gebruiken, werd Philips boos. Ze wilde meer geld.

Inmiddels bleek dat wijlen Joop Stokkermans als rechthebbende te boek stond. Eerst moest Philips haar auteurschap aantonen. Toen dat eenmaal was gebeurd, bood Heinz 2.000 euro per jaar. Te weinig, meent Philips.

Voor de rechter verdedigde advocaat Arnout Groen gisteren haar zaak. Hij wees er op dat Heinz het liedje in één maand 802 keer had gebruikt. Bovendien had Heinz 20.000 euro aan popster Blondie betaald, voor een liedje in een ketchupreclame. Philips, tevens schrijfster van Ria Valks hit Worstjes op m’n borstjes, verdient volgens Groen minstens hetzelfde bedrag. De rechter doet 21 december uitspraak.