Schippers wil samen normen op voetbalveld handhaven

Foto ANP / Phil Nijhuis Foto ANP / Phil Nijhuis

Het is aan alle betrokkenen om er samen voor te zorgen dat normen en waarden op het voetbalveld worden nageleefd. De regels om geweld op het voetbalveld tegen te gaan zijn er al, alleen moeten ze scherper worden nageleefd. Dat zei minister van Sport Edith Schippers na een topberaad over de dood van een grensrechter in Almere, laat haar woordvoerder weten aan persdienst Novum.

“Als een ouder langs het veld staat te schreeuwen, moet iemand daar wat van zeggen”, legt de woordvoerder uit. “Zo voorkom je dat het van kwaad tot erger wordt.” Een ander voorbeeld is volgens hem iemand die tegen een scheidsrechter tekeergaat.

“Die kan van het veld worden gestuurd, maar dat gebeurt nu nog niet vaak. We moeten duidelijk maken dat dit niet meer kan.”

Er gebeurt volgens het ministerie al veel om geweld tegen te gaan. Zo is er het programma veilig sportklimaat, waarin onder meer ouders, trainers en spelers training krijgen. “Voor het topberaad dat nu is gehouden is een vreselijke aanleiding, maar dit is een programma dat al langer loopt.”

Naast Schippers waren minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten en minister van Onderwijs Jet Bussemaker aanwezig. Ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, burgemeester van Almere Annemarie Jorritsma, de sportwethouders van Amsterdam, Rotterdam en Enschede, de politie, de KNVB en sportkoepel NOCNSF schoven bij het overleg aan. De partijen komen over drie maanden nog eens bij elkaar om na te gaan hoe het ervoor staat.

    • Marije Willems