Premier van Mali treedt af na arrestatie door leger

Coupleider Sanogo droeg in april formeel de macht over aan Diarra - hier op een archieffoto - maar blijft aanzienlijke invloed uitoefenen. Gisteravond werd Diarra gearresteerd. Foto AFP / Maximilien Lamy

Premier Cheick Modibo Diarra van Mali is afgetreden nadat hij gisteravond werd gearresteerd door militairen van het Malinese leger, die loyaal zijn aan coupleider Amadou Sanogo. De arrestatie vond plaats vlak voordat Diarra naar het buitenland wilde vertrekken. Dat meldt persbureau AP.

Het is nog onduidelijk of de reis van Diarra al gepland was of dat hij het land probeerde te ontvluchten. In het Afrikaanse land heerst chaos sinds rebellen in maart de macht grepen in een groot gedeelte van het noorden. Coupleider Sanogo droeg in april formeel de macht over aan een interim-regering, maar blijft aanzienlijke invloed uitoefenen. Een woordvoerder van de groep soldaten liet aan Reuters weten dat Diarra werd gearresteerd omdat hij de problemen in het land niet goed genoeg aanpakt.

In de chaos na de militaire coup in maart hebben aan Al-Qaeda gelieerde rebellengroepen tweederde van Mali veroverd. Gisteren werd bekend dat de Europese Unie zo’n tweehonderd militairen naar Mali stuurt om het leger daar op te leiden voor de strijd tegen moslimrebellen. Gevreesd wordt dat Mali een vrijhaven wordt voor rebellen.

    • Lex Boon