Opgegraven lichamen Srebrenica geïdentificeerd

Het gaat om vier volwassenen en een baby die begraven lagen op de voormalige Nederlandse basis in Srebrenica.

Amsterdam. De vijf lichamen die in augustus zijn opgegraven op de voormalige compound van Dutchbat in het Bosnische Srebrenica, zijn geïdentificeerd. Dat meldde hulporganisatie IKV Pax Christi gisteren.

Eén van hen is de 75-jarige Behara Djelilovic. Dat werd al vermoed. Van de overigen was over de identiteit nog niets bekend. Het blijkt nu te gaan om Hajra Mulalic (19), Hedib Dizdarevic (57) en Daut Mustafic (75). Het vijfde slachtoffer is een baby. Het meisje overleed kort na haar geboorte in 1995. Zij is het jongste slachtoffer van de genocide in Srebrenica.

Voormalige Dutchbatters hebben zich jarenlang ingezet om het graf te vinden. De zoektocht werd bemoeilijkt doordat het ministerie van Defensie aanvankelijk geen informatie wilde vrijgeven.

De slachtoffers zijn inwoners van de moslimenclave Srebrenica die in de zomer van 1995 hun toevlucht hadden gezocht op de basis van de Nederlandse blauwhelmen. Enkelen van hen bezweken voor de val van Srebrenica aan onder meer uitputting en gebrek aan water en medicijnen. De lichamen zullen waarschijnlijk worden herbegraven op een begraafplaats nabij Srebrenica.

De Nederlandse blauwhelmen hadden tot taak Srebrenica te beschermen, maar weken voor de Bosnisch-Servische troepen. Die vermoordden ongeveer 8.000 moslimmannen en -jongens. Novum