Operazangeres Galina Vishnevskaya overlijdt op 86-jarige leeftijd

epa02095731 Russian first lady Svetlana Medvedeva (L), Russian opera singer Galina Vishnevskaya (C) and Russian first president Boris Yeltsin's widow Naina Yeltsina (R) arrive for the opening of the Rostropovich Week international music festival in Moscow, Russia, 27 March 2010. EPA/DMITRIY ASTAKHOV - POOL
epa02095731 Russian first lady Svetlana Medvedeva (L), Russian opera singer Galina Vishnevskaya (C) and Russian first president Boris Yeltsin's widow Naina Yeltsina (R) arrive for the opening of the Rostropovich Week international music festival in Moscow, Russia, 27 March 2010. EPA/DMITRIY ASTAKHOV - POOL In het midden de overleden operazangeres Galina Vishnevskaya. Links presidentsvrouw Svetlana Medvedeva. En rechts de weduwe van Boris Yeltsin, Naina Yeltsina. Foto ANP / Dimitry Astakhov

De Russische operazangeres Galina Vishnevskaya is vandaag op 86-jarige leeftijd overleden. Het Moskouse Operacentrum, dat de zangeres jaren geleden oprichtte, maakte dat bekend.

Vishnevskaya kwam te overlijden in een Russisch ziekenhuis, maar de exacte oorzaak van haar dood is vooralsnog niet bekend. De zangeres maakte haar debuut als operazangeres al in 1953 toen zij deel ging uitmaken van het Moskouse Bolshoi Theater. Vishenvskaya nam toen diverse sopranorollen voor haar rekening.

Maar de Russische maakte ook voorbij haar landsgrenzen furore. In 1961 debuteerde de zangers als Aïda in het gelauwerde operagezelschap de Metropolitan Opera in New York. Drie jaar later maakte ze haar opwachting in het prestigieuze operahuis La Scala in Milaan. Daar zong zij voor het eerst als Liu in het novellesprookje Turandot.

Vishevskaya was 52 jaar getrouwd met cellist Mstislav Rostropovich. De twee traden geregeld samen op. In 1974 trok het echtpaar met twee dochters weg uit de Sovjet Unie om in Parijs en later in Washington te bivakkeren. Nadat de Sovjet Unie werd opgeheven keerden zij terug. In 2007 overleed Rostropovich.

    • Jeannine Julen