Onderzoek naar onjuiste declaraties VUmc

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) kijkt of er tussen 2008 en 2011 is gefraudeerd met onjuiste declaraties bij het VUmc. Het ziekenhuis verleent alle medewerking. Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft een onderzoek ingesteld naar de administratie van de afdeling kindergeneeskunde van het VUmc in Amsterdam. De waakhond kijkt of er tussen 2008 en 2011 is gefraudeerd met onjuiste declaraties, zo meldt de NZa.

Volgens een woordvoerder van het VUmc heeft de NZa aanwijzingen gekregen over onjuiste declaraties, meldt Novum.

“Hoe dat precies zit, weten wij ook niet. Als er iets fout is gegaan, willen wij dat ook graag weten.”

Het ziekenhuis verleent daarom alle medewerking aan het onderzoek. De NZa kijkt onder meer in stukken en dossiers en praat met betrokkenen. Hoelang het onderzoek duurt, is niet duidelijk. Volgens de woordvoerder van het VUmc is het ziekenhuis nooit eerder gecontroleerd op onjuiste declaraties.

Het VUmc kwam in de afgelopen maanden vaker negatief in het nieuws. Zo werden patiënten zonder hun toestemming gefilmd voor het realityprogramma 24 Uur: Tussen Leven en Dood en werd het ziekenhuis onder verscherpt toezicht gesteld vanwege verstoorde verhoudingen op de longafdeling.

    • Lex Boon