Nieuwe dagvaarding 19 verdachten Haren-rellen

Door een vormfout gingen gisteren drie minderjarige verdachten vrijuit.

Amsterdam. Het Openbaar Ministerie in Groningen gaat negentien verdachten van de Facebookrellen in Haren opnieuw dagvaarden. Justitie doet dat in reactie op uitspraken van de kinderrechter maandagochtend, die besloot enkele minderjarige verdachten voorlopig vrijuit te laten gaan vanwege een vormfout.

De kinderrechter in Groningen besloot de dagvaarding van drie verdachten nietig te verklaren, omdat deze niet door de officier van justitie waren uitgebracht en getekend. Een parketsecretaris had deze taak vervuld. In zulke ‘maatschappelijk gevoelige’ zaken moet de officier van justitie zelf, en niet de parketsecretaris, besluiten over de vervolging, aldus de kinderrechter.

Justitie laat nu weten in de drie ‘Haren’-zaken van gisteren en zestien zaken die 21 december voor de rechter moeten komen, de dagvaardingen in te trekken en opnieuw uit te brengen. Voor de overige verdachten die nog voor de rechter moeten komen hoeft de dagvaarding niet te worden aangepast, omdat deze nog niet zijn uitgebracht.

Tot nu toe zijn 107 verdachten aangehouden voor de rellen. Van hen werden 35 veroordeeld voor openlijke geweldpleging, meestal met werkstraffen. Bijna alle relschoppers moeten een bijdrage storten in een schadefonds. Op vrijdag 21 september ontstonden in Haren rellen met feestgangers die afkwamen op een feestje dat was aangekondigd op Facebook.