Nasdaq neemt belang in optiebeurs TOM

Het Amerikaanse beursbedrijf Nasdaq OMX neemt een belang in de Amsterdamse optiebeurs TOM. Dat maakte de optiebeurs gisteravond bekend.

TOM, afkorting voor The Order Machine, wil een alternatief bieden voor de Amsterdamse Optiebeurs van NYSE Euronext. De alternatieve beurs is opgericht door online effectenbank voor particulieren BinckBank en effectenhandelshuis Optiver. Volgens de oprichters bestond ergernis over de hoge tarieven die gevestigde concurrent NYSE Euronext rekende.

Nasdaq neemt een belang van 25 procent in TOM. De Amerikanen hebben een optie om hun belang te vergroten naar 50,1 procent. „Nasdaq heeft een aantal jaren de tijd om dat te doen”, zegt directeur Willem Meijer van TOM. Welk bedrag met de participatie is gemoeid, is niet bekendgemaakt.

De alternatieve optiebeurs landde in Nederland op vruchtbare bodem. Tien maanden nadat TOM eind 2011 met opties de markt opging maakte het bedrijf bekend zijn miljoenste optiecontract te hebben verhandeld.

Inmiddels worden er zo’n half miljoen optiecontracten per maand verhandeld. Directeur Meijer verwacht dat dit aantal volgend jaar zal oplopen tot bijna een miljoen contracten per maand, omdat klanten dan meer handelsmogelijkheden krijgen.

Behalve in aandelenopties kunnen ze bij TOM dan ook terecht voor indexopties. TOM heeft nu een marktaandeel van zo’n 15 procent. Meijers mikt op een marktaandeel van 30 tot 40 procent in Nederland aan het eind van 2013.

Toen prijsvechter TOM de optiemarkt opging bleef NYSE Euronext niet stilzitten. De concurrent halveerde zijn tarieven voor optiecontracten aan de vooravond dat TOM de markt opging. In plaats van 75 cent kost een optiecontract een handelaar nu nog maar 40 cent. Bij TOM kost een optiecontract 20 cent.