Na ‘kankerhoer’ ging ze door ’t lint

De tuchtcommissie van de KNVB boog zich in het Limburgse Urmond over een vechtpartij in de kleedkamer tussen jeugdteams. „Iedereen rende, ging slaan, haha.”

De B1 van Sportclub Jekerdal uit Maastricht zat na het eindsignaal al in de kleedkamer, toen het enige meisje van de thuisploeg – de B1 van VV Schaesberg uit Landgraaf – binnenviel. Ze sloeg met een voetbalschoen, zeggen de Maastrichtenaren over de gebeurtenissen op zaterdag 24 november. In het duw- en trekwerk dat ontstond, viel het meisje. Haar ploeggenoten kregen daar lucht van en stormden ook de kleedkamer binnen. Hooguit dertig seconden duurde het, voordat iedereen uit elkaar werd gehaald.

Drie jonge Maastrichtenaren hebben zulke verwondingen (onder meer een hersenschudding), dat ze een week later niet kunnen meespelen. Een ander heeft de noppen van een voetbalschoen in zijn rug staan. Een eerste speler van Jekerdal deed op de bewuste zaterdag al aangifte bij de politie. In de dagen erna volgden er nog twee. Gisteravond werden beide teams in een motel in Urmond gehoord door de tuchtcommissie van de KNVB.

„Het meisje had weg moeten blijven uit de kleedkamer”, bekent trainer René Fox van Schaesberg. „Dat is niet goed te praten. Toch hoort het niet bij dit team. Het hele seizoen is er nog geen rode kaart gevallen. Het begon met grove beledigingen van de Maastrichtenaren langs de lijn. ‘Vieze slet’. ‘Kuthoer’. In de tweede helft is ze geblesseerd uitgevallen na een overtreding waarvoor niet gefloten werd. Het zij zo. Na afloop van de wedstrijd komt ze bij de kleedlokalen de spelers van Jekerdal tegen. Die roepen ‘kankerhoer’. Toen is ze door het lint gegaan. Ze heeft dit jaar een oom aan die ziekte verloren.”

Volgens voorzitter Léon Cuypers van Jekerdal was de wedstrijd (1-2 in het voordeel van zijn club) wel hard, maar niet gemeen. „Rondom het veld hing ook geen opgefokte sfeer.”

Wat de tuchtcommissie mogelijk ook laat meewegen, is dat enkele spelers van de B1 van Schaesberg na de vechtpartij weinig berouw toonden op Twitter. Het meisje: „Ik echt nog n adrealine kick” en „Toen ik op de grond lag rende iedereen na binnen begonnen ze te slaan haha” en „Me vader zei als je geschorst word hebben ze n vet probleem met me hahaha”. Een van de jongens twitterde: „allemaal mensen hier uit de wijk gaan mee als we uit bij jekerdal allemaal krauw [tuig] hier”.

Cuijpers kijkt alvast vooruit: „Ik verwacht dat de tuchtcommissie het elftal van Schaesberg uit de competitie neemt of in elk geval flinke straffen uitdeelt aan de verantwoordelijke spelers. Gebeurt dat niet, dan is Schaesberg B1 niet welkom op ons terrein.”

Fox zegt dat Jekerdal de gebeurtenissen overdrijft. „In eerste instantie zeiden ze dat een van hun spelers een gescheurde oogkas had. Daarvan ben ik zo over de rooie geweest, dat ik drie dagen ziek thuis ben gebleven.” Ook nu vreten de gebeurtenissen nog aan hem: „Aan het einde van dit seizoen stop ik na achttien jaar als jeugdtrainer. Voor mij is de lol eraf.”

De tuchtcommissie doet binnen nu en een paar weken uitspraak.

    • Paul van der Steen