Morsi aanwezig bij besprekingen - rechters boycotten referendum

De Egyptische president Mohammed Morsi heeft de uitnodiging van het leger geaccepteerd om morgen de besprekingen over “nationale eenheid” bij te wonen. Dat meldt Reuters. Het is nog onduidelijk of de oppositie het overleg ook zal bijwonen.

Egyptische demonstranten proberen barricades, prikkeldraad en een hek te demonteren bij het presidentieel paleis. Pro- en anti-Morsi demonstranten troffen elkaar vandaag in de hoofdstad. Foto ANP EPA /Khaled Elfiqi Egyptische demonstranten proberen barricades, prikkeldraad en een hek te demonteren bij het presidentieel paleis. Pro- en anti-Morsi demonstranten troffen elkaar vandaag in de hoofdstad. Foto ANP EPA /Khaled Elfiqi

De Egyptische president Mohammed Morsi heeft de uitnodiging van het leger geaccepteerd om morgen de besprekingen over “nationale eenheid” bij te wonen. Dat meldt Reuters. Het is nog onduidelijk of de oppositie het overleg ook zal bijwonen.

Het leger en de minister van Defensie hebben het initiatief genomen voor dit overleg tussen de verschillende partijen “in het belang van het vaderland”. De coalitie van oppositiepartijen heeft laten weten dat ze morgenochtend een besluit nemen of ze bij het overleg aanwezig zijn. Eerder weigerde de oppositie nog om in gesprek te gaan met Morsi. Hamdeen Sabahy, zei bij monde van de coalitie:

“We hebben nog geen uitnodiging ontvangen, maar als we er een krijgen dan zullen we morgen besluiten of we op de invitatie ingaan. Het Egyptische leger is een geweldig leger en wordt zeer gerespecteerd door alle Egyptenaren. We waarderen daarom de inspanningen, maar als de bedoelingen van deze meeting niet duidelijk genoeg zijn, dan zijn we bang dat dit een pr-stunt is en zullen we de bijeenkomst niet bijwonen.”

Defensieminister Abdel Fattah al-Sisi zei op een bijeenkomst van het leger en de politie dat de ontmoeting morgen echter niet over politiek zal gaan:

“We zullen niet praten over politiek of het referendum. We zullen morgen samenkomen als Egyptenaren.”

Rechters weigeren toezicht te houden op referendum

Ondertussen hebben steeds meer Egyptische rechters laten weten dat ze zaterdag niet zullen meewerken aan het referendum over de omstreden conceptgrondwet van president Morsi. Dat kan gevolgen hebben voor de stemming zaterdag. Volgens de Egyptische wet moet bij elk stembureau een rechter als voorzitter toezicht houden op het referendum. Maar volgens persbureau AP heeft het hoofd van de vereniging van rechters gezegd dat 90 procent van diens leden daar geen trek in heeft.

Morsi heeft echter gezegd dat het probleem wel te omzeilen is. Als er niet genoeg rechters zijn, kan het referendum bijvoorbeeld worden uitgesmeerd over meerdere dagen. Ook zou hij hoogleraren als voorzitter van een stembureau kunnen benoemen. In Kairo zijn vandaag ook weer massale protesten tegen het referendum. Morsi trok dit weekend weliswaar de omstreden decreten in, maar de oppositie wil dat hij ook het referendum intrekt.

Verzoek om uitstel lening IMF

Egypte heeft het IMF vandaag overigens verzocht om een lening van 4,8 miljard dollar uit te stellen vanwege de politieke onrust in het land. Volgens een verklaring van het IMF zullen gesprekken over deze lening later hervat worden:

“Gezien de ontwikkelingen van de laatste tijd heeft de Egyptische overheid gevraagd om het verzoek om een lening even op standby te laten staan.”

    • Anouk Eigenraam