Monti neemt misverstand weg en blijft gewoon tot de verkiezingen

Italy's Prime Minister Mario Monti delivers a speech during the World Policy conference in Cannes, southern France, Saturday, Dec. 8, 2012. (AP Photo/Lionel Cironneau)
Italy's Prime Minister Mario Monti delivers a speech during the World Policy conference in Cannes, southern France, Saturday, Dec. 8, 2012. (AP Photo/Lionel Cironneau) Monti blijft aan tot na de verkiezingen. Foto AP / Lionel Cironneau

De Italiaanse premier Mario Monti blijft aan tot de parlementsverkiezingen in februari. Eerder zei hij nog te willen opstappen zodra de nieuwe begroting erdoor is. Maar hij gaat gewoon door als demissionair premier totdat er een nieuwe regering zit.

Vooralsnog is Monti niet voornemens deel te nemen aan vervroegde verkiezingen, omdat hij zich wil concentreren op zijn taak, zo zei hij gisteravond op een persconferentie in Noorwegen.

Monti, die eind vorig jaar een regering van technocraten ging leiden na het opstappen van premier Berlusconi, liet president Napolitano afgelopen weekend weten dat hij niet langer wil doorregeren nu Berlusconi’s partij de steun aan zijn regering heeft opgezegd. Monti blijft aan tot de begroting voor volgend jaar door het parlement is aangenomen. Die begroting staat niet ter discussie en wordt naar verwachting voor de kerst goedgekeurd. Waarschijnlijk volgen dan begin volgend jaar vervroegde verkiezingen. Berlusconi zegt dat hij opnieuw premier wil worden.

Berlusconi beschuldigde de regering-Monti er vandaag van dat zij economisch beleid nastreeft dat gedicteerd wordt door Duitsland. Volgens hem is de economische crisis in Italië daardoor nu veel ernstiger dan tijdens zijn regeerperiode.

Aftreden Monti leidde tot scherpe koersdaling

Het nieuws van Monti’s aftreden leidde vorige week tot een scherpe koersdaling op de Italiaanse aandelenbeurs en een stijging van de rente die Italië moet betalen om geld te kunnen lenen. Monti zei dat de nerveuze reactie van de financiële markten op zijn besluit ‘niet gedramatiseerd moet worden’. De termijn van Monti zou anders in april aflopen en de verkiezingen worden hooguit twee maanden vervroegd.

Toch toonden ook Europese politieke leiders zich bezorgd. “Italië heeft tweederde van de weg van hervormingen achter zich, maar het laatste stuk is nu beslissend, want een stopzetting van de hervormingen is niet alleen een aanzienlijke verzwakking van Italië, maar kan ook nieuwe turbulentie veroorzaken in Europa”, zei de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle. “Mijn appèl aan al degenen op verantwoordelijke posities in Italië is om zich bewust te zijn van hun verantwoordelijkheid, niet alleen voor Italië maar voor heel Europa.”

De Europese Commissie benadrukte de behoefte aan een ‘sterk en stabiel Italië’, waar fiscale hervormingen gewoon doorgaan.